DIÁKSZEMMEL OKTÓBER 23.

DIÁKSZEMMEL OKTÓBER 23.

A megemlékezések és ünnepségek közepette számos gondolat megfogalmazódik a magyarság fejében - nézzük a nyíregyházi diákok miként tisztelegnek az 1956-os forradalom emléke előtt.

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákja, Ladács Fanni (18) számára mindig is sokat jelentett '56 emlékezete. – A történelem órákon megismert tudnivalók mellett, nagyszüleimtől rengeteget hallottam erről az iszonyú időszakról. Én személy szerint soha nem voltam egy kemény idegzetű ember, így az erről szóló filmeket és a nagypapám történeteit elszörnyülködve, tátott szájjal néztem és hallgattam. Soha nem tudtam eléggé felfogni, hogy a sok igazságtalanul halálra ítélt embereken kívül, a kínzások, az embertelen helyzetbe hozott nők, férfiak, gyerekek között megannyian voltak akik a maradék erejükkel harcolni tudtak az országért, értünk. Így rájuk a csodálatommal és tiszteletemmel tudok emlékezni. Iskolánkban október 21-én került sor e nemes esemény megemlékezésére. Minden évben színvonalas műsorral készülnek diáktársaim, most a suli 10. A osztálya felemelően tudta átadni nekünk a forradalom főbb mondanivalóit. Hálásak vagyunk nekik, valamint osztályfőnöküknek, Dr. Szilágyiné Bakajsza Ivetta tanárnőnek – mondta a fiatal lány. Iskolatársát, Krajcsik Péter Viktort (16) is elgondolkodtatta a műsor. Ők osztályával az első órában egy rövid dokumentumfilm megnézésével egészítették ki a megemlékezést.

 


A Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tanulója, Takács Zsombor (18) elmondta, hogy az iskolájukban kiemelt szerepe van az október 23-án tartandó ünnepségnek. – Az adott osztály hetekig készül az előadásra, és ilyenkor mindannyian elegáns öltözettel tiszteljük meg az eseményt. – Számomra, mint a nevében is benne van, hogy szabadság, az alapvető emberi jogok, függetlenség és a szabadság fontosságát tükrözi, amit ha elfojtanak nagyobb hatalmak, akkor nem elég a nem akarás, hanem fel is kell lépni ellenük tettekkel – árulta el. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban verses, párbeszédes köntösbe bújtatták a megemlékezést, ami kifejezetten megérintette a diákokat.  Ezt így gondolja Bán Dáriusz (18) is, aki számára fontos üzenetet hordoz október 23. –  Hogy mit jelent számomra mindez? Azt, hogy a múlt próbálkozásaiból erőt merítve építhetünk olyan jövőt, amiért életünket adva is megküzdünk – jelentette ki.

 

Farkas Fanni

Fotók: Internet

#kapcsolódó

Like 1 döntőse

Like 1 döntőse

Szeptember 30-ig lehet még jelentkezni a LIKE 2-re, ami Nyíregyháza legnagyobb...

Új honlap indult a munkalehetőségek összegyűjtésére a koronavírus-járvány idején

Új honlap indult a munkalehetőségek...

Új honlap indult a munkalehetőségek összegyűjtésére a koronavírus-járvány idején