Ki van a fényképezőgép mögött? - Serbán Ágota

Ki van a fényképezőgép mögött? - Serbán Ágota

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 56' szelleme pályázata kapcsán Károly Enikő intézményvezető elmondta: – Három képző- és iparművészeti tagozatos diákunk – Hajdu Beáta, Serbán Ágota és Pilik Rita – nyújtott be pályázatot. A gyerekek azért indultak a pályázaton, mert végzős érettségiző diákként érdekesnek találták a történelmi témát. Nagy kihívást jelentett számukra az 1956 képeinek elhelyezése a mai korba.

Tegnap Hajdú Beátával beszélgettünk, tegnapelőtt Pilik Ritát kérdeztük, ma pedig az 56' szelleme fotópályázaton a művészetiből a legnagyobb sikert elérő, második helyezett Serbán Ágotán a sor.

 

- Gratulálok, nagy siker ez a második hely! Mire figyeltél a pályázat elkészítése során? Mennyire vagy elégedett?

- Köszönöm. Az ötlet egyik napról a másikra született meg és igyekeztem a legjobban kivitelezni. A képek elkészítése során célom az volt, hogy a mai napban meglássuk és megmutassuk a múltat. Igyekeztem minél több munkát belefektetni, de a végeredmény még mindig nem tökéletes...

 

- Hogy indult ez a ,,szerelem", miért választottad a Művészetit?

- Gyerekkoromban nem igazán szerettem, ha engem fotóztak és így ez hamar eldőlt, hogy én inkább a fényképezőgép másik oldalán szeretnék állni. Amikor odakerült a sor 8. osztályos koromban, hogy hova tovább akkor jött az ötlet, hogy a művészetibe jövök és a szakok között sem gondolkoztam sokat és azóta tanulom és gyakorlom a fotózás rejtelmeit.

 

- Ezek szerint nem bántad meg...

- Nem. Több szakmatanártól is tanulhattam az évek során, amiért igazán hálás lehetek. Mindenki hozzá tett valamit a fejlődésemhez. A fotózással igazi célom, hogy valami egyedit, maradandót alkothassak. Szívesen gyűjtök tapasztalatokat bármilyen témával kapcsolatban. Érdekelnek az új és ismeretlen, megoldásra váró feladatok.

 

- Csak ,,művész" fotókat, alkotásokat készítesz?

- Igazából nagyon sok minden érdekel, de az elmúlt időben egyre többen keresek fel szülinapra, évfordulóra, eljegyzésre így most ezeket csinálom főként. Eddig a Pál Gyula teremben, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, és a Művészeti Szakgimnáziumban volt kiállításom. Egy témakört próbálok minél több szemszögből megvizsgálni, továbbgondolni. Törekszem arra, hogy minél igényesebb képek kerüljenek ki a kezemből, ami kisebb-nagyobb mértékben sikerül is. Persze egy „fotósnak” örül a család, a barátok az ismerősök, ezek az impulzusok, bátorítások természetesen jól esnek. Rendkívüli élmény volt az, hogy a kiállításokon, vagy a Facebookon már nem csak az ismerősöktől, rokonoktól kapok visszajelzést a munkáimra.

 

- Hogyan tovább?

- Jelenleg végzős vagyok. Célom a fotózással, hogy megélhessek a fotográfia bármely területén, de nem feltétlenül csak fotográfiával szeretnék foglalkozni. Továbbiakban a mozgó kép és animáció is érdekelne. Budapestre szeretnék továbbmenni és persze ott folytatni tanulmányaimat.

 

Sazár Zalatti Nevetés

#kapcsolódó

Újabb „kémikus” siker az Eötvösben

Újabb „kémikus” siker az Eötvösben

Február 23-24-én rendezték meg az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny...

TŐKÉS-DÍJAT KAPOTT DÉNES BÁCSI

TŐKÉS-DÍJAT KAPOTT DÉNES BÁCSI

Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt-díjas karnagyot, "Dénes bácsit" tüntették ki...