SZUPERHOLD VADÁSZAT

SZUPERHOLD VADÁSZAT

November 14-én az égbolté a főszerep.

A mai nap kivételesnek számít, hiszen a Hold olyannyira megközelíti a Földet, hogy 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik majd. Legutóbb ilyen eseményről 1948-ban számoltak be a kutatók, a következő szuperholdhoz pedig egészen 2034. november 25-ig kell várnunk – a NASA állítása szerint.

 

A 21. SZÁZAD ELSŐ SZUPERHOLDJA

 

– Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA adatai szerint a Hold november 14-én „mindössze” 356 508 kilométerre lesz a Földtől. Ez 46,7 kilométerrel kisebb távolság, mint a legutóbbi rekorder szuperhold alkalmával, 1948. január 26-án volt. A rendkívüli szuperhold az egész Földről látható lesz jó idő esetén szabad szemmel is, de látcsővel, vagy teleszkóppal minden korábbinál jobban kivehetők lesznek a Hold felszínének részletei – adta hírül a National Geographic hivatalos honlapján.

 

Az egyetlen szépséghiba, hogy a magyar idő szerint 14 óra 53 perc 51 másodperckor lesz az a pillanat, amikor a két égitest a legközelebb esik egymáshoz – de ettől függetlenül délutántól egész éjszakán át érdemes lesz figyelemmel kísérni az égboltot - mi ezt tesszük Nyíregyházán is!

 

Farkas Fanni

Fotó: Internet

#kapcsolódó

Így kerülhettek be egyetemre gyengébb középiskolai jegyekkel

Így kerülhettek be egyetemre gyengébb...

Mutatjuk, hogyan működik a felvételi pontszámítás 2021-ben.

Ezer táblagépet kapnak egészségügyi szakdolgozók

Ezer táblagépet kapnak egészségügyi...

Ezer táblagépet kapnak egészségügyi szakdolgozók