Hallo - Marton nap a Zelkben

Hallo - Marton nap a Zelkben

Gönczi Dorina írása- évről-évre hagyomány, hogy a Zelk Zoltán Angol és Kéttannyelvű Általános Iskolában megrendezik a Hallo – Marton napot, amin a gyerekek nagy lelkesedéssel vesznek részt. Ilyenkor a diákok, a pedagógusok és a szülők lampionos felvonulást tesznek és körbe járják a „Krudy kört”. Ijesztő jelmezeket, maszkokat láthatunk, ahogy belépünk az iskolába. Édességek, finomságok vásárlása lehetséges.

Az idei Hallo – Marton nap november 11.-én került megrendezésre. Sikerült egy interjút készítenem a Zelk tagintézmény vezető helyettesével, Baltigh Frigyessel, aki elmesélte a Hallo – Marton napi szokásokat, érdekességeket.

-       Mióta hagyomány a Zelkben a Márton nap és a Halloween?

-       A Zelkben 2002 óta kerül megrendezésre a Márton nap, melyet a német kéttannyelvű oktatásunkhoz kapcsolódóan hívtunk életre. Az angol kéttannyelvű osztályok indulását követően ezt kibővítettük az angolszász területen honos Halloween szokásaival is. Így jött létre a Hallo-Martin rendezvényünk, ahol a párhuzamos osztályaink tanulói, angolosok és németesek egymás programjait erősítve, évről évre nagy kedvvel vesznek részt.

 

-       Hogyan ünneplik a diákok?

-       A diákok a pedagógusokkal és a szülőkkel együtt már a Márton napot megelőző héten nagy készülődésben vannak. Az iskola által meghirdetett versenyekre, pályázatokra nagy számban jelentkeznek  kicsik és nagyok egyaránt. A tökfaragó és lampion készítő versenyre beérkező fantáziadús alkotásokat az aulában állítjuk ki, ott csodálhatják meg ezeket az érdeklődők. Az ünnephez kapcsolódó legendákat, szokásokat játékos formában ismerik meg a gyerekek. Nem maradhat el a cukorkával, csokival kecsegtető  "Trick or treat" , a rémisztő sütik árusítása,  és a hagyományos strudli elfogyasztása sem. Természetesen a fő esemény az esti lampionos felvonulás és a közös tánc a tábortűz körül. Ezen diákjainkon és szüleiken kívül a Szatmárnémeti testvériskolánk tanulói is részt vesznek, valamint sokan csatlakoznak hozzánk a környék lakói közül is.

 

-       Van jelképe a lampionos felvonulásnak?

-        A hagyományos jelképeket, mint a tök, lampion, gyertya, strudli már említettem. Ami ezeken kívül egyéni színt ad a rendezvénynek az az, hogy a gyerekek a saját készítésű lampionokkal, és saját maguk által kitalált ijesztő jelmezeikben vonulnak az iskolát övező utcákon, miközben német és angol dalokat énekelnek.

 

-       Mennyire szeretik a gyerekek ezt az ünnepet?

-        Az egyre nagyobb részvétel a Márton napi programokon azt jelzi, hogy az egyik legkedvesebb eseményévé vált a tanévnek ez a rendezvény. A gyerekek szívesen vesznek részt benne, hiszen hasonló dolgokkal is találkozhatnak a programok során, mint amiről a tanórákon tanulnak. Mindig nagy lelkesedéssel készülnek, és elmondásuk szerint "tök jó" ez a nap.

Ez az esemény nagy lelkesedéssel vár mindenkit, hisz én is „öreg” zelkesként tértem vissza a mai felvonulásra.



Gönczi Dorina, Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. osztályos tanulója

#kapcsolódó

Orgona illattal érkezett a tavasz az átmeneti otthonba

Orgona illattal érkezett a tavasz az...

A napsütéses márciusi délelőttön jókedvűen kertészkedő gyerekektől volt hangos...