MŰVÉSZHOROSZKÓP – 2. RÉSZ

MŰVÉSZHOROSZKÓP – 2. RÉSZ

Hogyan nyilvánulnak meg az oroszlánok, szüzek, mérlegek és skorpiók a művészetben? Művészhoroszkópunk második részéből kiderül!

AZ OROSZLÁN ÉS A MŰVÉSZET

 

Magától értetődően kreatív. Nem fecsérli az idejét általános viselkedési elvekkel vagy létfilozófiával. Meglehetősen földi eszmények hevítik, soha nincsenek a valóságtól elszakított, légies, túlzottan elvont ambíciói.

 

Művészete az Oroszlánban uralkodó Nap szétsugárzó erőivel kapcsolódva kiterjed, szerteárad, és nagy kört von hatása alá. Az ég és föld között közvetítő szerepét tölti be mindenkor, s csak annyira emelkedik a magasba, hogy áttekinthesse a környezetet. Az életérzés teljessége tereli művészi irányba, művészete mindig életigenlő és nagyvonalú.

 

Az önbizalom bizonyos egyensúlyt ad a benne feszülő erőknek, nem ösztönöz gyors, elhamarkodott tevékenységre. Művészetében örömmel ad minél többet, minél bőkezűbben, mert így méltó ez őhozzá, s ezzel hangsúlyozza hatalmát, erőforrásait.

 

Oroszlán művész: Gustave Caillebotte, Aubrey Beardsley (grafikus) 

 

 

(Bernard Lorjou alkotása)

 

A SZŰZ ÉS A MŰVÉSZET

 

Önkifejezése a rendezés, a rendszerezés, a dolgok megtisztítása. A tökéletességhez akar eljutni, a mindentudáshoz. Eszköze a megkülönböztető értelem.

 

Művészete főleg gyakorlatias, anyagias feladatokra irányul: az anyag, tágabban az anyagi világ megismerése és kutatása, az anyagi világ rendszerezése, általában a pontosság és aprólékosság lép előtérbe. Az anyagot ő nem önmagáért becsüli, nem is a felhasználásával törődik, hanem annak mélyebb természetével igyekszik tisztába jönni.

 

Ráeszmél, hogy az anyag nem is olyan egyszerű és nyersen kézzelfogható valami, hanem rejtelmes titkokkal teljes. De nemcsak az anyagot igyekszik megismerni, hanem az ember viszonyát is az anyaghoz, általában az anyagi létformát: keresi mindezek értelmét, és az eredményt megint csak rendszerbe foglalja. Művészi hajlama kutató törekvéssel párosul, kritikának vet alá mindent, és igyekszik ismereteket szerezni - kifürkészni a dolgok mivoltát. Megnemesíti az anyagot, a földies dolgokat bizonyos mértékben "átszellemíti".

 

Szűz művész: Bernard Lorjou, Anton Mauve

 

 

(Alberto Giacometti)

 

A MÉRLEG ÉS A MŰVÉSZET

 

Önkifejezése összefügg a szépséggel és a harmóniával. Művészete a mértéket, az összhangot, az egyensúlyt jelképezi. Állandóan két pólus között egyensúlyozik, és megmarad a középpontban.

 

Célja a kiegyenlítés, harmóniába hozás, az ellentétek összhangba hozása, eszközei a tapintat, a belelátó és mérlegelő értelem, a meggyőzés és elhitetés. Általában mindennél jobban a kiegyenlítésre, a harmóniára irányítja figyelmét, művészetét is ennek a célnak a szolgálatába állítja.

 

A formák nagy jelentőséget kapnak, ezek azonban nem üres formaságok, hanem értelmet nyernek és határozott céljuk van, amely szintén a harmóniát, az éles ellentétek áthidalását szolgálja. Művészetét világosan látott és tudott szellemi törekvések táplálják, magas színvonalú művészet, „grand art” az eredmény.

 

Mérleg művész: Alberto Giacometti, Pierre Bounard, Édouard Détaille.

 

 

(Pablo Picasso)

 

A SKORPIÓ ÉS A MŰVÉSZET

 

Művészete az eszmények, az ambíciók Főnix-madarához hasonló újjászületését jelképezi. A fizikai léten túli síkokat, az érzékfeletti világot kutatja, a mindenség lényegét akarja megtapasztalni és legyőzni. Otthon találja magát a lélek titkaiban, erős misztikus hajlamok és képességek élnek benne. Művészetében az ellentétek legélesebb és legvégletesebb formában merülnek fel, és nem maradnak meg a normális élet síkján, hanem a magasabb régiókba emelkednek.

 

Kreativitása arra irányul, hogy az anyag legrejtettebb természetét is megismerje, de nem kívülről szemlélve és rendszerezve, hanem a legközvetlenebb, legszemélyesebb módon, az átélésben. Hajlamai és adottságai a misztériumok felé hajtják, misztikus és mágikus erőkkel lép kapcsolatba, s ezek mind hidat mutatnak neki a véges és a végtelen között.

 

Skorpió művész: Pablo Picasso, Benvenuto Cellini, Auguste Rodin.

 

Holnap – sorozatunk utolsó részében – a nyilas, bak, vízöntő és halak csillagjegyű olvasóink következnek.

 

Farkas Fanni

Fotók: Internet

(Borítóképen: Gustave Caillebotte)

(Forrás: HarmoNet)

#kapcsolódó

Országos dáma bajnok a kölcseys lány

Országos dáma bajnok a kölcseys lány

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium sokszínűségére utal, hogy nem csak a...