A TISZA-PART GYÖNGYSZEME

A TISZA-PART GYÖNGYSZEME

Hátizsákkal a megyében rovatunk késő ősszel látogatott el a festői szépségű Tiszatelekre, mely mindössze 33 kilométer távolságra található Nyíregyházától. A Tisza partján fekvő község egészére hatással van, hogy valójában egy természetvédelmi területről van szó – ha szeretnétek magatok mögött hagyni a város zaját, a monoton hétköznapokat és kiszakadni az állandóságból, látogassatok el ide.

– Tiszatelek környéke már a bronzkorban is lakott hely volt, a határában feltárt régészeti leletek tanúsága szerint. A késő bronzkori Gáva kultúrához tartozó egykori lakosság az egész környéket benépesítette. Lakóhelyüket itt a Rétközben egy mocsárból kiemelkedő dombháton építették ki, mely egykori lakóinak védelmet biztosított nemcsak a külső ellenséggel szemben, de állatállományukat is óvta az elkószálástól – olvasható az egyutcás településből 1954-ben megalapult község hivatalos honlapján.

 

 

VADREGÉNYES VIDÉK

 

A Tiszatelek-Tiszaberceli Ártér Természetvédelmi Területet 1973-ban nyilvánították védetté, és a későbbi bővítésekkel együtt mára 1263 hektárnyi részt ölel fel. A tiszatelki partrészt nyár-tölgy-kőris-szil ligeterdő övezi, és a hatalmas fák között sétálva az ember hamar úgy érezheti, átlépett egy kapun, és egy vadregényes birodalom tárul a szeme elé. Az ártéri rétek és mocsárrétek hangulata már-már kísérteties, és noha fotóink az őszi tájat tükrözik, most is hasonlóan lélegzetelállító pillanatokat élhetünk át itt. Számos védelem alatt álló növényfaj honos a vidéken, ha érdeklődtök a téma iránt, mindenképp keressétek fel a Hortobágyi Nemzeti Park honlapját.

 

 

EURÓPA SZINTŰ RITKASÁGGAL BÜSZKÉLKEDHET A KÖZSÉG

 

Az ártér nem csak jelentős növényállománnyal rendelkezik, zoológiai értékei is kimagaslanak. A berki fülemüle talán utolsó menedéke ez a terület, és Tiszatelek határában található Európa legnagyobb ismert partifecske fészkelőtelepe is. Ha szerencsével (és halk cipővel) jártok, talán találkozhattok vidrákkal, vagy vadmacskákkal is – alkalmanként megfigyelhetőek itt.

 


EGYSZER LÁTOGASSATOK EL IDE!

 

Ne hagyjátok ki az 1400 fős település központi részét sem, mindenképp érdemes tenni egy sétát, és többek között megtekinteni a 18. században, népi stílusban épült Jézus Szent Szíve római katolikus templomot. Kirándulásotok megkoronázásaképp pedig térjetek be a Kancsal Harcsába, mely 2012-ben a Magyar Konyha összesítésén második helyen végzett a legjobb tiszai vendéglátóhelyek között. Ha szeretitek a halas ételeket, kötelező – ha nem, majd most megszeretitek!


Számomra nagyszerű emlék marad Tiszatelek vidéke, ha legközelebb is feltöltődésre vágynék, tudom, hol keressem. Akár csoportos, baráti kiránduláshoz is tökéletes helyszínválasztás – és tömegközlekedéssel is egy óra alatt megközelíthető.

 

Farkas Fanni

Fotók, légifelvételek: Kohut Árpád

#kapcsolódó

Próbáld ki!

Próbáld ki!

Kreatív szendvicset készíteni, sokkal érdekesebb, mintha összedobnánk gyorsan...

ROCKABILLY NYÍREGYHÁZI MÓDRA

ROCKABILLY NYÍREGYHÁZI MÓDRA

Az amerikai rockabilly korszak ízélményét élhetjük újra Nyíregyházán, a Sóstói...