10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A VALENTIN-NAPRÓL

10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A VALENTIN-NAPRÓL

Romantikus alkat ide, romantikus alkat oda, a Valentin-nap senkit nem hagy hidegen! Mi pedig ezen felbátorodva összeszedtünk tíz érdekességet, ami még az anti-valentinosok számára is izgalmas lehet.

  1. Február 14. már az ókori Rómában is jeles nap volt. Ekkor ünnepelték a várost alapító testvérpárt, Romolust és Rémust, akiket egy farkas szoptatott a Lupercal nevű barlangban – ennek megfelelően az ünnep neve is Lupercal ünnep volt, de ezen kívül Faunus isten napjának is tartották február 14-ét. Szokás volt, hogy a fiatal lányok ilyenkor Juno templomába menjenek, és ott meghallgassanak egy szerelmi jóslást, ami valljuk be, ha nem is a templomokban, de manapság is megesik.
     
  2. Egy 19. századi babona alapján úgy tartották a korabeliek, hogy balszerencse kíséri azokat, akik ellátják nevükkel a Valentin-napi üdvözlőkártyákat.


     
  3. A Colorado-i Loveland városkának nem csak a neve különleges. Minden év Valentin-napján több mint 130 ezer szerelmes pár autózik át a városon, annak reményében, hogy ezáltal megerősítsék szerelmüket.
     
  4. A Valentin-napot Finnországban Ystävänpäivä-nak hívják, és nem a szerelmet, hanem a barátságot ünneplik az eljövetelekor.


     
  5. Dél-Koreában minden hónap 14-én tartanak egy szerelmesek napját, amikor a romantikázásé a főszerep.
     
  6. Kínában létezik egy anti-Valentin-nap is. November 11-én a szingliket ünneplik, így talán nem is olyan meglepő, hogy ezen a napon ugrásszerűen megnő az online webáruházak vásárlóinak száma.


     
  7. Évekkel ezelőtt a Chicago-i posta több mint 25.000 megbízást kapott Valentin-napra, amit nem volt képes teljesíteni és összeomlott.
     
  8. Egy felmérés szerint körülbelül 35 millió szív alakú desszert cserél gazdát a szerelmesek ünnepén.


     
  9. A vörös rózsa hagyományának is megvan a maga története, a mítosz szerint ugyanis ez a virág volt Vénusz, a szerelem istennőjének kedvence.
     
  10. Az amerikai Voyager–1 űrszonda készítette az első értékelhető és látványos képet az űrről, február 12-én, amit a NASA pont Valentin-napon, február 14-én mutatott meg a nagyközönségnek. 

 

Farkas Fanni

Fotók: Internet

1.

#kapcsolódó

322 operatőr forgatta a legkülönlegesebb magyar klipet

322 operatőr forgatta a legkülönlegesebb...

A Vad Fruttik a koncertjükön bulizó emberekre bízták, hogy felvegyék az új...

Helló Nyíregyháza Ifjúság utca!Találd meg magad a képeken!

Helló Nyíregyháza Ifjúság utca!Találd...

A 7. Helló Nyíregyháza rendezvényen, idén is kiemelkedő szerepet kapott a nyíregyházi...