AZ ELSŐ VALENTIN-NAPI ÜZENET

2017.02.14.
A Valentin-napot a többi idegen kultúrából átvett ünnephez hasonlóan számos támadás éri évről évre. Egynapos szerelem, látszat kedvesség – néhány kritika a sok közül. Örök kérdés, hogy vajon van-e létjogosultsága ennek az ünnepnek, de a sok világnap között, miért pont a szerelemnek ne lenne helye?

A Valentin-nap története egészen a 14. századig ér vissza, amikor Terni püspökéből, Szent Bálintból a jegyesek és fiatal házasok védőszentje lett. A legenda szerint Szent Bálint a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna lehetőségük házasságot kötni.

 

 

A szerelmesek napjának alapját az egyik róla szóló történet adja, mely szerint mielőtt keresztény vallása miatt kivégezték Szent Bálintot, ő a hit erejével a börtönőre vak leányának látását visszaadta. A hagyomány szerint kivégzése február 14-re esett, de előtte búcsúüzenetet írt a meggyógyított lánynak, amelyet így írt alá: „a Te Bálintod”. Ezt tartják a Valentin-napi üzenetküldés eredetének.

 

Farkas Fanni

Fotók: Internet