A Diákparlament ajánlásai

A Diákparlament ajánlásai

Múlt héten ülésezett a Diákparlament először Nyíregyházán. A fiatalok javaslataikat írásban is benyújtották dr. Ulrich Attila alpolgármesternek. A fiatalok hozzátették, tisztában vannak azzal, hogy a felvetéseik több esetben nem helyi beavatkozást igényelnének, de a diákparlament autonómiájának tiszteletben tartása miatt ezek is a javaslatok részét képezik. Olvasd el Te is!

Városi Diákparlament

2017. február 21.

szekciók ajánlásai

 

 

 

Sport, egészséges életmód

 

A szekció 3 pillér mentén dolgozott: a mindennapos testnevelés, a tömegsport események és a prevenció. Több felvetés nem helyi hatáskörbe tartozik, de feltételezve a hivatal lobbierejét talán ezekben is változásokat lehet elérni magasabb szinteken. A mindennapos testnevelést sokat kijátsszák, a tömegsport rendezvények gyakran nem a jól megközelíthető helyeken kerülnek megrendezésre, gyakran nincs az iskolákban ebédszünet, az iskolai büfék nem egészségtudatosak, a rendőrségi prevenciós előadások elavultak.

 

Javaslatok Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az intézményfenntartók felé:

 

1.) Városi Sportnap, szakmai Nap szervezése kiállítás jelleggel a BELVÁROSBAN!

2.) Szakmai jellegű előadások az intézményekben, helyi sportszervezetek, egyesületek bevonásával.

3.) Ezen egyesületek, szerveztek bevonása a szakmai munkába, pl. interaktív testnevelés órák, kitelepülések, önvédelmi képzés stb.

4.) Mozdulj Nyíregyháza Program hatékonyabb reklámozása pl. óriás molino, facebook, intézményi rádiókban, illetve ezen programok diákbarát időpontokban történő megrendezése.

5.) Városi iskolagyümölcs program kezdeményezése.

6.) Kondiparkok diákbaráttá tétele, pl. időszakok meghatározása, amikor csak diákok tudják használni.

7.) További kedvezmények a sportlétesítményekben, illetve sportszolgáltatóknál.

8.) Prevenciós előadásokkal foglalkozó szervezetek felé közvetítendő, hogy színesítsék, cseréljék le a régi prezentációs képeket újakra, akár megívott híresebb előadókkal is színesítsék azt.

9.) Az iskolai sporteszközök életkora idősebb, mint a tanárok átlagéletkora, az öltözők állapota sok esetben elhanyagolt.

10.) Több a diákok számára megfelelő időpontban megrendezendő tömegsport esemény biztosítása a BELVÁROSBAN!

11.) Extrém sportok további támogatása, meglévő létesítmények fejlesztése, újak létesítés.

12.) Jó tanuló, jó sportoló díjazás újragondolása, korosztály szintű elismerése.

 

 

Önkéntesség, iskolai közösségi szolgálat

 

Az önkéntesség témakörén belül elsősorban az Iskolai Közösségi Szolgálatról (IKSZ) esett szó. A fiatalok elmondták, hogy milyen tapasztalataik vannak IKSZ terén, milyen helyeken jártak és milyen élményeket szereztek. A fiatalok sok esetben azt érzik, hogy fizetett munkaerőt helyettesítenek velük, több negatív tapasztalt is megfogalmazásra került. Az önkéntességet jó dolognak tartják, tapasztalatszerzésre, segítésre nagyon hasznosnak. Viszont nagyon nem jó több fogadóhelyen a hozzáállás, nem megfelelő időpontban lehet önkéntes munkát végezni, a tanárok gyakran nem veszik ezt komolyan, gyakran nincs arányban a leigazolt óra és elvégzett tevékenység.

 

Javaslatok:

 

1.) Bár az IKSZ törvényileg szabályozott, de legyen egy civil szervezetnél feladatként akár teljes, városi szintű koordináció, ahol egyik oldalról a diákok kerülnének be a „rendszerbe”, másik oldalról pedig a fogadószervezetek és tevékenységek, így akár a negatív tapasztalatok és helyek is jobban kiszűrhetőek lennének.

2.) A városi nagyrendezvényeken is segíthessen a diákok a szervezésben, de akár a logisztikai feladatokban is.

 

 

Kultúra, művelődés, buli:

 

A fiatalok saját bevallásuk szerint nem igazán érdeklődnek a kultúra, a kulturális események iránt. Szerintük erre ebben az életkorban nincs túl nagy igény, inkább a későbbiekben lehet itt tartó ereje, de nem ebben az életkorban. Hiába vannak fejlesztések, attól még nem fognak többet például színházba, könyvtárba, galériákba járni. A városi nagyrendezvényekkel kapcsolatban a fiatalok úgy látják, hogy nem kimondottan nekik szólnak. Magukat ezeket a városi nagyrendezvényeket szeretik, viszont van néhány meglátásuk ezzel kapcsolatban. Szeretnék, ha az olyan programelemekben, amelyek őket célozzák meg, részt vehessenek. Szeretnének bekapcsolódnia a szervezésbe, és ötleteikkel, meglátásaikkal elősegíteni azt, hogy a fiatalok szívesen látogassanak el ezekre minél nagyobb számban. A művelődési házban rendezett programokat egyenesen unalmasnak tartják, egyáltalán nem akarják felkeresni, azt mondták, nem őket célozza meg. Negatívumként jegyezték meg, hogy túl nagyok a terek, elvesznek benne az emberek. Ahol szívesen tartanának ők maguk is nagyobb rendezvényeket, legyen az sport vagy esetlegesen egy városi szalagtűzés az a Continental Aréna.

 

Javaslatok:

 

1.) Szeretnének egy saját helyet, egy „romteraszt” létrehozni, ahol saját maguknak szervezhetnének programokat, itt viszont akár kulturális programokra, amatőr koncertekre, slam poetry előadásokra is nyitottak lennének.

2.) Az augusztus 20.-ai tűzijáték előtt és után a Városháza teraszán DJ.-k játszhatnának, megfogva ezzel a fiatalokat, akár az épület fényfestésével összekötve.

3.) Fiatalok által preferált előadók: Wellhello, Punnany Massif, Irie Maffia, Halott Pénz, Majka.

 

 

Közösségi terek

 

A közösségi terek szekcióban 13 fiatal osztotta meg véleményét. Elmondták, hogy sokszor, aki önkéntes munkát vállal, azt lenézik, elítélik, emellett az iskolában a kötelező közösségi szolgálatra való felkészítő órák sem keltik fel az érdeklődésüket, sőt az előadók hangvétele is sokszor kedvezőtlenül hat a lelkesedésükre. A fiatalok őszintén kimondták, hogy akkor sem töltenének több időt az ilyen közösségi terekben, ha számukra minden kedvező feltétel biztosított, azonban ennek okaként csak az „otthon jobb” gondolatot fogalmazták meg. Szóba került a kényelmes bútorzat pl. babzsákok, kanapék, hinta, faház az udvaron, trambulin emellett a technika is, pl. számítógép, Xbox, kivetítő, wi-fi, wii. Programok tekintetében is soroltak bőven: kézműves foglalkozások, vetélkedők, filmezés, kinti főzés, sportolási lehetőségek, különböző játékok (társas, videó), íjászat, lövészet.

 

Javaslat:

 

1.) Az önkormányzat fordítson erőforrásokat arra, hogy ezeket a helyeket biztonságossá, fiatalbaráttá, színessé – akár fiatalok által kifestve, graffitizve -, több funkcióssá tegye, melyet a fiatalok örömmel kereshetnek fel bármilyen igénnyel. (akár már a Mustárház felújításánál)

 

 

Underground, minden, ami nem mainstream

 

A szekcióban résztvevők külön örömüknek adtak hangot, hogy ilyen témában is hallathatják hangjukat és adott esetben akár még meghallgatásra is találhatnak a döntéshozók részéről. Minden fiatal elmondta, hogy ki, mit nem kedvel esetleg annyira Nyíregyházában, mi az amit hiányol, amin változtatna, olyan segítő kérdések mentén mint, „mitől érezném magam jobban, ha megvalósulna a településen”, „mivel lennék elégedett”.

 

Ajánlások Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az Intézményfenntartók felé:

 

1.) Nyíregyházi Ifjúsági Fesztivál létrehozása, kezdeményezése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről. A fesztivál lehetőséget biztosítana elsősorban helyi, másodsorban országos (Fran Palermo, Middlemist Red, Ivan & The Parazol), nemzetközi alternatív, underground zenészeknek, énekeseknek, együtteseknek (bandáknak), street art művészeknek bemutatkozására, fellépésre.

Egy olyan ifjúsági fesztivál létrehozása a cél, amely méltóképpen képviselné a várost, Nyíregyháza „fiatalságát”, valamint brand-et teremtene, külön vizuális világa, arculata lenne (pl. Sziget fesztivál).

2.) A szekció résztvevői kezdeményezték, hogy jöjjön létre egy olyan komplexum, amely helyet biztosítani több underground irányzatnak (divatbemutatók, kiállítások, graffiti), illetve fellépési lehetőséget adna helyi zenekaroknak, bandáknak. A komplexumba mindemellett skatepark, bmx park, deszkás pálya, mászó fal is helyet kapna, valamint közösségi térként is funkcionálna.

3.) Elhagyott épületek jobb kihasználása, meglévő romos épületek felújítása annak érdekében, hogy a különböző alternatív, underground művészek, graffiti-sek ki tudjanak bontakozni. Az épületek teret adhatnának a legális street art irányzatoknak is.

4.) A Vidor Fesztiválon külön teret engedni street art művészeknek, underground előadóknak, zenészeknek.

5.) Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi ifjúsági, ifjúsággal foglalkozó szervezetekkel együttműködve kezdeményezzen helyi pályázatok kiírását helyi zenészek, énekesek, bandák részére. A pályázat keretén belül az pénzbeli támogatás mellett, szakmai támogatást is biztosítson a pályázat nyertesei számára (több fellépési lehetőség, mentor, próbahely, zenei kritikusok előtti megmérettetés).

6.) Több koncert, fellépési lehetőséget biztosítani Nyíregyházán punk, valamint nemzeti érzelmű zenekaroknak.

7.) Digitális helyett, több analóg fotó kiállítás szervezése.

8.) Slam Poetry Nyíregyháza eseményeinek nagyobb jelentőséget, presztízst, sajtót nyilvánítani, irodalmi költői körök, társaságokat létrehozását támogatni.

9.) Bécsi, budapesti mintára romos, elhagyatott panelfalak graffiti-zését legálisan engedélyezni.

10.) Extrém sportok számára városi sportnapot szervezni (pl. mátészalkai mintára: Msz Extreme Games)

 

 

Érdekképviselet, diákjog, DPI

 

A diákok megfogalmaztak számos olyan problémát, amely a iskolai diákönkormányzatok munkáját, működését hátráltatja. Kitértek a diákok passzivitására is. Néhány problémát említve: Nem érzik fontosnak magukat, így az, hogy komolyan vegyék a körülöttük zajló dolgokat hátrányba szorul.

Problémaként emelték ki még a tanárok hozzáállását a DÖK munkásságához, szervezéséhez. Talán a legnagyobb problémaként az információ hiányát emelték ki, mármint hogy az információk elakadnak a tanároknál, például a lehetőségekről, programokról, rendezvényekről. Érdekeltek és rengeteg tapasztalatot nyújtanak számukra a DÖK-ben zajló folyamatokban való részvétel.

 

Javaslat:

 

1.) Városi diákönkormányzat megalakítása, melyben az iskolai DÖK-ök képviselői lennének benne. Létrehozását az Önkormányzat határozatban mondja ki, ezzel is súlyt adva a VDÖK-nek.

 

Pályaorientáció

 

A szekció során alapvető cél a különböző pályaorientációval kapcsolatban meglévő problémák feltérképezése, és ezek alapján ötletek és ajánlattételek megfogalmazása volt. A szekción megjelent 13 fő a Diákparlamenten részvételre jogosult korosztály egészét felölelte: általános iskola nyolcadik osztálytól felfelé minden évfolyam képviseltette magát. Ennek köszönhetően meg volt a lehetősége, hogy véleményük az adott kereteken belül egy szélesebb spektrumot öleljen fel és mutasson be. A beszélgetés során mindenkinek lehetősége volt a saját véleményét és tapasztalatait elmondani. Ezek, illetve a konkrét ötletek alapján is három fő témakört jártak körül a fiatalok, amit saját maguk/környezetük tekintetében hiányosságként és/vagy problémás területként tapasztalnak a pályaválasztás, pályakeresés tekintetében: információhiány, diákok motiváltságának hiánya, személyes támogatás hiánya.

 

Javaslatok:

 

1.) Iskolapszichológusok nagyobb számú alkalmazása.

2.) Sikeres emberek példaként bemutatása, személyesen előadóként iskolákban.

3.) Több tesztfelmérő íratása

4.)Stresszhelyzet-kezelésben segítség, akár nem-formális eszközök segítségével, például osztályfőnöki órákon.

5.) Minél több fiatal jusson el nemzetközi ifjúsági cserékre eljutni és megismerni más oktatási rendszereket, külföldi tanulási lehetőségeket



#kapcsolódó

Csuhészobor kiállítás a Ridensben

Csuhészobor kiállítás a Ridensben

Részletekért kattints ide!

Vikáros sikerek

Vikáros sikerek

Gratulálunk nekik!