Magyar Ápolók Napja a Zayban

Magyar Ápolók Napja a Zayban

Az Országgyűlés a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014-ben nyilvánította február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnapját a Magyar Ápolók Napjává. Az idei alkalom különlegessége, hogy születésnapjának 200. évfordulója egyben Kossuth Zsuzsanna emlékéve is. Kossuth Zsuzsanna az ápolók példaképe, a hivatás, az empátia, a magas szakmai színvonal megalapítója.

Iskolánkban is megrendezésre került e jeles alkalommal a Magyar Ápolók Napja. Színes programokkal készültünk, mint szervező osztály. Az első szünetben az ünnepélyes megnyitón mindenki megismerkedhetett Kossuth Zsuzsanna életével.

A második szünetben Fabókné Juhász Katalin volt a vendégünk, aki "Ápolni vagy ápoltnak lenni? " címmel tartott előadást.  Katalin elmesélte balesetének történetét, majd az azt követő kórházi felépülését.  Így ápolónőként meg tudta tapasztalni, hogy milyen érzés a másik oldalon lenni. Egy évig tartott a felépülése, de ő erős maradt és soha nem adta fel. Elmondta milyen nagy fájdalmai voltak és mekkora lelki megterhelésen ment keresztül. A családja, a barátai, sőt még idegen emberek is igyekeztek lelki támaszt nyújtani számára. Katalin nagyon hálás az orvosnak, ápolóknak és a mentősöknek, akik megmentették az életét.

Azt is megtapasztalta, hogy a sok jó ápoló mellett milyen érzés az, amikor lelketlen az ápolószemélyzet. Sok olyan mondat elhangzott, ami nekünk, jövendőbeli ápolóknak rendkívül megfontolandó.

Előadásának végén azt kérte tőlünk: mindig úgy bánjunk az emberekkel, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak, mert nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő. Lehet, ma még mi ápolunk, de holnap már bennünket ápolnak.

Hálásan köszönjük, amiért ilyen nyíltan és közvetlenül megosztotta velünk élete történetét. A nagyon komoly eladást később a szünetekben játékos vetélkedővel oldottuk.

Az osztályok között első helyen a 14. A osztály, a második helyen a 14. C osztály végzett. Meglepetésként a harmadik helyet egy informatikai szakmacsoportos osztály, a 10. A osztály szerezte meg. Ezúton is gratulálunk az osztályoknak eredményeikhez.

Köszönjük Papp Miklósné és Vitál Andrásné tanárnőknek a szervezésben nyújtott segítséget!

 

 

Boda Enikő és Magyar Regina 1/13. B osztály (Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló)

#kapcsolódó

Verébavató az Eötvösben

Verébavató az Eötvösben

Az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Verébavatóját 2017....

Négy ingyenes alkalmazás töritanuláshoz

Négy ingyenes alkalmazás töritanuláshoz

Négy ingyenes alkalmazás töritanuláshoz