A RINGBEN IFJ. GÖNCZI JÁNOS

A RINGBEN IFJ. GÖNCZI JÁNOS

Ifj. Gönczi János elképesztő kitartásának és akaraterejének köszönhetően számos sikert tudhat maga mögött a harcművészet világában, melybe már gyermekként belecsöppent. A huszonéves tehetség első versenyén öt évesen vett részt, azóta pedig sorra gyűjti az elismeréseket. A fiatal nyíregyházi ketrecharcos megjárta Amerikát és Kínát is, ám még mindig fegyelemmel, és hatalmas alázattal viseltetik az MMA iránt.

– Úgy gondolom, hogy akinek a szülei, hozzátartozói, barátai harcművészettel foglalkoztak, és ő maga is megszereti és lát benne ambíciót, az ebben a körben fog maradni. Nálam ez nyilván hatványozottan jelen van, hiszen édesapám, Gönczi János magas szinteket elért a küzdősportok területén, így különösön vonzott ez a világ, a családi hagyományokat is szerettem volna tovább vinni. Az első versenyemen körülbelül öt éves lehettem, akkor kezdődött ez a szerelem, ami azóta is csak erősebb lett – árulta el ifj. Gönczi János, aki véglegesen lehorgonyzott az MMA-nál, hiszen a küzdősportoknál ez a csúcsot jelenti.

 

Fiatal kora ellenére elképesztő alázattal fordul a sport felé.

 

A SÚLYINGADOZÁS HATALMAS TEHER A SZERVEZETÜKNEK

 

A nyíregyházi tehetség szerencsésnek mondhatja magát, hiszen meccs következtében kialakult komoly sérülése még nem volt, viszont az edzések során felmerülő sérülések őt sem kerülték el. Ez azonban sosem tántorította el a céljaitól, nem gátolta a felkészülésben. – Mindig az adott versenytől függ, hogy milyen felkészülést igényel. Ez általában heti tíz és tizenöt edzést jelent, ami nem egyszerű, főleg ha az embernek van munkája, és más elfoglaltságai. Habár én úgy gondolom, arra van időnk, amire hagyunk. A felkészülés során fontos tényező a súlyunk is, hiszen a versenyzésben a súlycsoportokra kiemelt figyelem fordul, nagy és hirtelen kialakuló súlyváltozások vannak ebben a sportban, ami sajnos sok esetben már tragédiához is vezetett – mesélte.

 

 

–  Egy versenyen a legfontosabb az, hogy szellemileg a maximumot nyújtsuk. Számomra a legnehezebb, amikor már megérkezek a meccs helyszínére. Ilyenkor próbálok másra gondolni, egyfajta gyomorideg van még az emberben eleinte, ami fokozatosan elmúlik, mire a mérkőzés ideje elérkezik. Én szerencsés vagyok, hiszen a meccsek közben már nyoma sincs az izgalomnak, azonban akinél ez nem múlik el, annak általában vagy segít a sportpszichológus, vagy feladja a harcot. Úgy gondolom, ők sem a fájdalomtól félnek, inkább a közönség tud nyomasztó lenni ezekben a helyzetekben – mondta.

 

Az MMA egyben szerelem is számára.

 

NEM CSAK HAZAI KETRECEKBEN VERSENYZETT

 

Ifj. Gönczi János már Amerikát és Kínát is megjárta, ahol három hónapot töltött. A többmilliós Csengduban, Szecsuán tartomány központjában egy edzőtáborban készült társaival a mérkőzésekre, ahol kiválóan felszerelt edzőterem állt rendelkezésükre. Volt ring, ketrec, többféle bokszzsák, és a legjobb márkájú védőfelszerelések. – Azért vállaltam el a kínai utazást, mert úgy gondoltam, a sportszakmai előmenetel szempontjából kihagyhatatlan lehetőség. Utólag úgy gondolom, élménynek jó volt, de nem bánom, hogy nem töltöttem ott több időt – vallott a kínai tartózkodásáról.

 

Sosem adja fel.

 

A TEHETSÉG MELLETT A KITARTÁS A LEGFONTOSABB

 

Számos versenyen járt már, sokszor került ki győztesként, azonban mégsem kifejezetten az eredményeire büszke, hanem arra, hogy képes volt minden egyes alkalommal legyőzni önmagát. – Akárhányszor holtponton voltam, sikerült túltenni magam ezen, legyőztem a saját korlátaimat – mondta, majd hozzátette – legutóbb a Global Grappling Bajnokságon vettem részt, amit évindító versenynek szántam. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Intézetében rendezték meg a mérkőzéseket, hosszú órákat kellett várakoznom, mire sorra kerültem. Ezen a versenyen csak földharc volt, ez volt az első ilyen meccsem, de ettől függetlenül a végére pontozással győztem.

 

Fontosak számára az emberek, szeretné, ha mindenki meg tudná magát védeni.

 

AZ ÖNVÉDELEM SEM UTOLSÓ SZEMPONT

 

A fiatal tehetség úgy gondolja, hogy ha nem is versenyszinten, de akár önvédelmi szempontokat figyelembe véve fontos az, hogy minél többen járjanak MMA oktatásra. – Sajnos a mai világban számolni kell azzal, hogy bárkit érhet támadás, így sosem árt az, ha megtanuljuk, hogyan védjük meg magunkat. A mi közösségünk szívesen fogad olyanokat is, akik nem profi szinten, hanem a mindennapi életben való biztonságérzet szempontjából járnak edzésekre – árulta el ifj. Gönczi János, aki maga is arra buzdít mindenkit, hogy ha minimális szinten is, de sajátítsa el valamely küzdősport alapjait, hiszen amellett, hogy a testet karbantartja, sokszor a lelki egyensúlyt is visszaadja.

 

 

Farkas Fanni

#kapcsolódó

Újra elsöprő sikert aratott a Cantemus

Újra elsöprő sikert aratott a Cantemus

Büszkék vagyunk rájuk és gratulálunk!

A digitális világ helyett...Nézd meg, érdekes!

A digitális világ helyett...Nézd meg,...

A mindössze 400 lakosú, olasz faluban az internet világát csak szimbolizálják.