TE IS LÁMPALÁZAS VAGY?

TE IS LÁMPALÁZAS VAGY?

Sokunknak okoz problémát a lámpaláz, hidd el, nem Te vagy az egyetlen! Érezted már azt iskolai feleletnél, prezentációnál, vagy egy-egy műsoron való részvétel során, hogy megsemmisülsz a „színpadon”? Íme, néhány tipp, melyek segíthetnek elűzni a stressz pillanatait.

Ismerős az önmagát beteljesítő jóslat fogalma? Képzeld el, hogy feleleted / előadásod a lehető legjobban sikerül – laza vagy, érthető és megfogod a hallgatóságot mondandóddal. Jól hangzik, ugye? Ráadásul épp most bizonyítottad be magadnak, hogy abszolút nem elképzelhetetlen.

 

via GIPHY

 

Ha kifejezetten előadásról, prezentációról van szó, a gyakorláson túl, tarts főpróbát! Kérd meg szüleidet, barátaidat vagy a párodat, hogy legyen a közönséged, hallgasson végig, véleményezze előadásodat – hidd el, sokat segít.

 

via GIPHY

 

Lélegezz mélyeket! Lehet, hogy túl egyszerűen hangzik, de ha arra koncentrálsz, hogy lelassítsd és elmélyítsd a légzésedet, akaratlanul is csökken a pulzusod – így megnyugszol.

 

via GIPHY

 

Segíthet, ha a beszéded közben kiszúrsz egy szimpatikus személyt, és rá fókuszálsz. Ha felveszitek a szemkontaktust, és azt látod, hogy érdekli, amit mondasz, fel fog tölteni energiával.

 

via GIPHY

 

Ha teljesen elöntene a félelem, kérdezd meg magadtól, hogy mi is az a rossz, aminek bekövetkeztétől annyira rettegsz. Az, hogy lefagysz, és pár másodpercig nem jut eszedbe, hol tartottál? Elfelejtesz egy mondatot? Esetleg dadogni fogsz? Hidd el, nem Te leszel az első a világtörténelemben, akivel ez előfordul, és ettől még nem leszel köznevetség tárgya, nem dől össze a világ!

 

via GIPHY

 

Végül pedig, fontos, hogy tudd, mint sok minden másban, ebben is segít a gyakorlás, a rutin. Minél többször mész ki a közönség elé, annál kevésbé fogsz izgulni. Persze lehet, hogy teljesen soha nem múlik el teljesen, de ne erre nézz, hanem arra, hogy lámpaláz ide vagy oda, Te még lehetsz jó előadó!

 

via GIPHY

 


Farkas Fanni

#kapcsolódó

Hagyományőrző Gasztro Tudorok

Hagyományőrző Gasztro Tudorok

A Nemzeti Tehetség Program végrehajtásaként, az innovatív tanulási környezet...

FÉLEZREN TÁNCOLNAK EGYSZERRE

FÉLEZREN TÁNCOLNAK EGYSZERRE

FÉLEZREN TÁNCOLNAK EGYSZERRE A 17. FINA VILÁGBAJNOKSÁG MEGNYITÓJÁN. ÖSSZEFOGTAK...