Mozdulj ki húsvétkor!

Mozdulj ki húsvétkor!

Ha nyíregyháziként húsvétkor a szabadban szeretnénk kikapcsolódni, érdemes ellátogatni a szabolcsi megyeszékhelytől mindössze 13 kilométerre található Harangodra, ahol az ősi magyar hagyományok és hangulat nem csak történelem.

Akár személyautóval, tömegközlekedéssel vagy kerékpárral indulunk útnak, választhatjuk Harangodot úti célként, ahol a család minden tagjának biztosított a kikapcsolódás és feltöltődés. A terület maga egy erdős, dombos, ligetes táj, amelyet egy 75 hektáros tó tesz még vonzóbbá. Az ősi hangulatot a harmincéves, 1987-ben kialakított egyedülálló épületek adják meg, amelyek Ekler Dezső és Makovecz Imre építészek tervei alapján készültek. Ezek közül a leginkább ikonikus a 250 négyzetméter alapterületű, hatalmas madarat megformáló Tánccsűr, amely gyakran ad otthont különféle rendezvényeknek és a hagyományőrző Téka-táboroknak, illetve népművészeti-táncos találkozóknak is központi helyszínül szolgál.



Bátran kijelenthetjük, hogy a harangodi fakapun átérve kilépünk az időből, itt se hangosbemondó, se rádió nem emlékeztet a XXI. századra – csend, madárcsicsergés és a hatalmasra nőtt fák lombjának susogása vár ránk. És ne feledkezzünk el a terület gazdag állatvilágáról sem, a legkülönfélébb madarak, apró gyíkok, békák és társaik élnek itt, az ürgekolóniáról nem is beszélve. Ha elég türelmesek, csendesek és figyelmesek vagyunk, mi is szemtanúi lehetünk annak, ahogy az ürgék egyik járattól a másikig szaladnak, s ha kellő időt szánunk rá, megszokják a jelenlétünket és egészen közel engednek magukhoz.



A horgászat és csónakázás szerelmeseinek is kedvez a helyszín, hiszen a hatalmas tó mindkét lehetőséget megadja az ide látogatóknak. Harangod harmóniájában mindenki megtalálhatja azt a pontot, ami feltölti energiával – és ha egyszer beleszerettünk a homokdombok és erdők varázsába, biztos, hogy visszatérünk még.


Forrás: Lokál

Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

#kapcsolódó

BEREGSURÁNYI KASTÉLYNÉZŐBEN

BEREGSURÁNYI KASTÉLYNÉZŐBEN

A hosszú-hosszú múltra visszatekintő Beregsurány volt a legutóbbi állomása...