KÜLÖNLEGES JÖVEVÉNY

KÜLÖNLEGES JÖVEVÉNY

Először született takinborjú Magyarországon, egészen pontosan Nyíregyházán. A borjúval együtt már négy egyed található a parkban, ami ritkaság, hiszen a világon mindössze négyszáz takin látható állatkertekben.

– A különleges külsejű patások leginkább tulokszerű állatnak tűnnek, ám a genetikai vizsgálatok alapján a kecskeformájúakhoz tartoznak. A Himalája keleti vidékén, India, Mianmar, Kína és Bhután területén élnek, változatos élőhelyeken. A külső jegyek és az elterjedési területek alapján négy alfajukat különítjük el. A Nyíregyházi Állatparkban a négyféle takin közül mishmi takinok élnek, amelyek az indiai Arunácsal Prades államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén és Jünnan tartomány északnyugati területein őshonosak. A becsült állományuk mindössze 3500 állat – adta hírül a Nyíregyházi Állatpark.


(Fotók: Nyíregyházi Állatpark)


A szabolcsi megyeszékhely méltán híres parkjába 2009-ben Németországból érkezett az első takin, amelyet 2014-ben két nőstény társa követett Franciaországból. Az újdonsült jövevény 220 napi vemhesség után látta meg a napvilágot március végén, és néhány órával később már lábra is állt. Anyja kilenc hónapos koráig szoptatni fogja a takinborjat, aki igazi szakmai szenzációnak számít Magyarországon, hiszen eddig hazánkban még nem született ilyen faj. Szaporításuk azért is kiemelten fontos, mert természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat, valamint az erdőirtások miatt, így a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig törzskönyvi program keretében szaporítja őket.


Farkas Fanni

Fotók: Nyíregyházi Állatpark

Forrás: Lokál

#kapcsolódó

KIS PANDA IKREK SZÜLETTEK NYÍREGYHÁZÁN!

KIS PANDA IKREK SZÜLETTEK NYÍREGYHÁZÁN!

Az óriáspandák a világ kedvencei, de legalább ugyanolyan aranyosak névrokonaik,...