SÜLBÉBI SZÜLETETT

SÜLBÉBI SZÜLETETT

Egy Ázsia távol-keleti részén és a Közel-Keleten honos csöppség érkezett a Nyíregyházi Állatpark nagy családjába. A park indiai sül-kölyke 105 nap vemhesség után látta meg a napvilágot, március végén, mindössze 300 grammos súllyal.

Az indiai sülök legfeltűnőbb sajátossága a hátat borító fekete-fehér tüskék sokasága. A Nyíregyházi Állatpark sülbébije puha tüskékkel született, amelyek pár óra alatt megkeményedtek. Az egy hónapos jövevény már ízlelgeti a szilárd takarmányt, 19 hónapos koráig azonban még anyatejjel is táplálkozik.


(Fotók: Nyíregyházi Állatpark)


– Anyja a testén kissé oldalt ülő csecsbimbókból szoptatja a kölyköt, így a kicsi nem sérti meg magát a tüskékkel. Ezek módosult szőrszálak, így a szőrhöz hasonlóan keratinból állnak. Igen hatásosak támadás esetén: ha az állat veszélyben érzi magát, tüskéit felmereszti és hangosan zörgeti. A jellegzetes figyelmeztető, csörgő hangot az állat farkán lévő üreges tüskevégződések keltik, s amennyiben a veszély nem szűnik meg, az állat a farát támadója felé fordítva hátrál. Ha a hatalmas, olykor 45 centiméter hosszúságú tüskék átszúrják az ellenfelet, és megakadnak benne, leválnak a sül bőréréről, és ezzel komoly sérüléseket okozhatnak az ellenségnek – tudtuk meg a Nyíregyházi Állatparktól.


Farkas Fanni

Fotók: Nyíregyházi Állatpark

Forrás: Lokál 

#kapcsolódó

Nagy a szerelem jegesmedvéknél a Nyíregyházi Állatparkban

Nagy a szerelem jegesmedvéknél a Nyíregyházi...

Nagy a szerelem jegesmedvéknél a Nyíregyházi Állatparkban