Megkezdte űrutazását Farkas Bertalan

Megkezdte űrutazását Farkas Bertalan

Harminchét éve indult az űrbe az első magyar asztronauta.

1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 szovjet űrhajó fedélzetén Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. Az 1949-ben született Farkas Bertalan 1967-től a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán, majd 1970-től a szovjet Repülő Műszaki Főiskolán tanult. Az Interkozmosz program keretében vált lehetővé, hogy a tagországok – köztük Magyarország – egy képviselője is eljusson a világűrbe.

 

Farkas Bertalan

 

Magyarország ezzel az űrutazással hetedikként lépett ki a világűrbe a nemzetek sorában. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol szovjet űrhajósok fogadták őket. Egy későbbi beszélgetés során így emlékezett vissza Farkas Bertalan: „Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”

Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, Dzsezkazgan városától 140 kilométerre landoltak.

 

 

Hazatérése után így fogadták az első magyar űrutazót

 

Farkas Fanni

Fotók, videó: Internet

#kapcsolódó

MA VAN A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

MA VAN A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én.

Gárdonyis megemlékezés

Gárdonyis megemlékezés

A gárdonyisok érdekes módon emlékeztek meg a 1848/49-es szabadságharcról. Nézd...