Csehországi kirándulás

Csehországi kirándulás

A nyíregyházi Kazinczy Ferenc Tagintézmény 15 diákja május 28. és június 2. között diákcsereprogramban vett részt a csehországi Vodnany város gimnáziumának vendégeként. Az Árok utcai iskolának immár nyolc éve van testvérkapcsolata a cseh oktatási intézménnyel.

A cserekapcsolat célja, hogy a tanulók kölcsönösen megismerkedjenek a két ország természeti és kulturális értékeivel, illetve gyakorolják az iskolában tanult két idegen nyelvet: a németet és az angolt. Az idén Vodnany város polgármestere is vendégül látta a csoportot, és támogatásáról biztosította a partnerségi programot.

Az utazásuk első állomása Bécs volt, ahol megtekintették a csodálatos Schönbrunn kastélyt és annak pompás parkját. Már cseh földön járva, a festői szépségű hlubokai várat is bebarangolták. A vendéglátók idén is érdekes programot állítottak össze, melyek között szerepelt Vodnany természeti és épített értékeinek megismerése, és a már hagyományosnak tekinthető prágai kirándulás. A magyar tanulók kíváncsian járták be a történelmi óvárost, természetesen átkeltek a méltán híres Károly hídon is.

A hét során ellátogattak Mladá Boleslavban, ahol megtekintették a Skoda múzeumot és gyárat. A tanulók nagy örömére a legújabb modelleket maguk is kipróbálhatták. Visszaútban megcsodálták a Sváta Hora zarándoktemplomot és környékét is. A diákok megismerkedtek a történelmi jelentőségű, hangulatos városkával, Pisekkel is. Itt a „Lézer arénában”, egy különleges attrakció várta őket, küzdelmes csatában próbálhatták ki a filmekből jól ismert lézerfegyvereket.

Az utazás megrázó és szívszorító része a terezini konzentrációs táborba tett látogatás volt, ahol saját szemükkel győződhettek meg a holokauszt borzalmaival.

Az utolsó napot a csoport Cesky Krumlovban töltötte. Elsőként bányászruhát öltöttek és kisvasúton mentek le a grafitbányába. Itt betekintést nyertek a grafitbányászat rejtelmeibe, s az idegenvezető tréfájának köszönhetően izgalmas pillanatokat is átélhettek a sötét, földalatti világban.

A felszínre jutva bebarangolták a világörökség részeként számon tartott városkát, a csodálatos kastélyt, illetve annak parkját.

A búcsú napján a gyerekek vegyes érzelmekkel szálltak fel a buszra, hiszen el kellett válniuk újonnan szerzett barátaiktól. A Csehországban töltött napok felejthetetlen és maradandó élményt nyújtottak valamennyijük számára.

Angyalné Bíró Valéria/Kazinczy Ferenc Tagintézmény

#kapcsolódó

FŐHE - Az egyetemi fesztivál

FŐHE - Az egyetemi fesztivál

A Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói és egyben a hellonyiregyhaza.hu lelkes diák...

Újra indulnak az ingyenes nyelvi klubok a Mustárházban!

Újra indulnak az ingyenes nyelvi klubok...

Újra indulnak az ingyenes nyelvi klubok a Mustárházban