Vitális Zsombor - trombitás sikerei

Vitális Zsombor - trombitás sikerei

A következőkben egy riportot olvashattok, melyet iskolánk egyetlen trombitásával készítettem, Vitális Zsombor 10. C osztályos tanulóval

  • Hogyan kezdődött trombitás pályafutásod?

2008 szeptemberében kezdtem el zenei tanulmányaimat trombita szakon a Demecseri Oktatási Centrum Pál Gyula Alapfokú Művészeti Iskolájában. Az alapvizsgát jeles eredménnyel tettem le 2015-ben, majd folytattam tanulmányaimat továbbképzősként.

  • Miért éppen a trombita mellett döntöttél?

Azért, mert nagyapám is ezen a hangszeren játszott. Szerintem nagyon férfias, karakteres hangszer. Trombitatanárom, Perlinger Tamás nagyon megszeretette velem.

  • Játszol-e valamilyen együttesben?

2009-től a Demecseri Fúvószenekar meghívott zenészei sorában. Kezdetben az együttes 3. szólamú trombitása voltam, ma viszont szólamvezető vagyok.


A képen Takács Tibor zongorakísérő, Vitális Zsombor és Perlinger Tamás felkészítő tanár látható.



  • Milyen rendezvényeken szoktatok fellépni a zenekarral?

A zenekar repertoárja folyamatosan fejlődik, s már önálló koncertek megtartására is képesek vagyunk. Zenekarunk megfordult már Olaszországban, Görögországban, Erdélyben, Németországban és Ausztriában is. Rendszeres résztvevői vagyunk a Demecseri Káposztás Napoknak, a nyíregyházi VIDOR fesztiválnak, illetve a környező települések rendezvényeinek. Továbbá résztvevői vagyunk még a Debreceni Virágkarneválnak és a Nemzeti Vágtának is. Rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy ezeken a rendezvényeken a zenekar szólistájaként csillogtathatom meg trombitatudásomat.

  • A trombitán kívül milyen más hangszeren játszol még?

Újabban édesapám javaslatára, aki vadász, megismerkedtem a vadászok jelzőkürtjével. Mára már a vadászatok állandó közreműködője lettem.

  • Mely versenyeredményeidre vagy a legbüszkébb?

Első megmérettetésem Demecserben volt 2010-ben az I. „Trombita szól, dob pereg…” Regionális Rézfúvós versenyen, ahol I. helyezést értem el. Az országos trombitaverseny regionális válogatóján 2011-ben Debrecenben II. helyezett lettem, és ezzel kivívtam a részvételi jogot a Zalaegerszegen megrendezésre került XII. Lubik Imre Országos Trombitaversenyre, ahol Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét egyedül én képviselhettem korcsoportomból. 2012-ben elnyertem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tehetségsegítő Tanács díját, illetve ebben az évben én lettem egyedüliként a TÉT díjas tanulója. 2014-ben a III. „Trombita szól, dob pereg…” Országos Rézfúvós versenyen kiemelt arany minősítést szereztem. 2015-ben a Demecseri Pál Gyula Művészeti Iskola Pál Gyula díját is elnyertem, melyet nagy örömömre a híres festőművész két ma is élő művész gyermeke adott át. 2016-ban a Budapesten megrendezett III. Országos Ifjúsági Vadászkürt Versenyen I. helyezést értem el. Idén, 2017 januárjában a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete által meghirdetett Középiskolások Országos IV. Zenei Versenyén klasszikus hangszerjáték kategóriában III. helyezett lettem.



  • Ha jól sejtem, ezen versenyeredményeidért kaptad meg a Nemzet Fiatal Tehetsége címet. Ez mit takar?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt ösztöndíj pályázatot hirdetett a Nemzet Fiatal Tehetségeinek támogatására. Pályázatom sikeres lett, így sikerült elnyernem a Nemzet Fiatal Tehetsége címet, és a vele járó pénzdíjat. A díjat Budapesten az EMMI nagytermében adták át. Az emléklapot Ilyés Boglárka helyettes államtitkár nyújtotta át.

  • Milyen terveid vannak a közeljövőben?

Szeretnék elindulni a IV. Országos Ifjúsági Vadászkürt Versenyen, illetve a IV. Trombita szól, dob pereg…” Rézfúvós Versenyen.

 

Köszönöm a riportot Zsombi!

További sikereket kívánok számodra!

 

Jászkai Anna, Kölcsey Ferenc Gimnázium, 10. C

#kapcsolódó

Könyvajánló tavaszra

Könyvajánló tavaszra

A tavasz valaminek a vége, és valami újnak a kezdete. Nem csak az időjárás,...

Tudj meg mindent a holnapi Nyíregyházi Rallyról! Videó!

Tudj meg mindent a holnapi Nyíregyházi...

Csikorgó gumik, őrült verseny és akár 20 ezer néző is várható az I. Nyíregyháza...