Százharminc éve született Karinthy Frigyes

Százharminc éve született Karinthy Frigyes

1887. június 25-én született Karinthy Frigyes – író, költő, humorista –, a múlt századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legmeghatározóbb alakja. Június 25. ezáltal egyszerre lett a magyar humor napja is, a költőre emlékezve, ekkor ítélik oda a humoros műfaj terén nyújtott kimagasló teljesítményért a Karinthy-gyűrűt is.

– Egész irodalmunkban ő a leghíresebb, legnépszerűbb, a legtöbbször olvasott, idézett, emlegetett humorista - holott tulajdonképpen filozófus volt. Egy izgatott, minden iránt érdeklődő filozófus, a XVIII. század felvilágosodásának legkövetkezetesebb és legtudatosabb utóda, a század tudományos igényű humanizmusának képviselője, aki bölcseleti életművet nem hagyott maga után, hanem kitűnő regényekben, gyönyörű novellákban, de nemegyszer mulatságos humoreszkekben fejezte ki különféle nézeteit és életfilozófiáját. A kor talán legeredetibb, legmeglepőbb témavilágú regényírója és novellistája, aki legszebb szépirodalmi műveit versekben írta meg. Egy nagy költő, a Nyugat nagyjaival egyenrangú költő, aki egész életében mindössze két vékonyka kötet költeményt írt, de annál több versparódiával jellemezte írótársait és az irodalomtörténetet. Ennyi talán elegendő is ahhoz, hogy tudomásul vegyük Karinthy Frigyes szabálytalan lángelméjét – írja róla a legnagyobb magyar kulturális honlap, a Literatura.

 

Karinthy Frigyes Nem mondhatom el senkinek című verse Kőszegi Ákos előadásában hallható.


Az író születésnapjának előestéjén 1974 óta adják át a Rádiókabaré munkatársai számára alapított Karinthy-gyűrűt. A szatirikus műfajban, a humor területén nyújtott teljesítményért ítélik oda a kitüntetést.

 

Farkas Fanni

Fotó, videó: Internet

#kapcsolódó

MA VAN AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA!

MA VAN AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA!

Ezt a napot, október 4-ét 1931 óta tekintjük az Állatok Világnapjának, melyhez...

Elhurcoltak emléknapja

Elhurcoltak emléknapja

Emlékezzünk meg együtt november 5-én 15 órától az Északi Temetőben! Részletekért...