Imádnivaló a Nyíregyházi Állatpark ormányos medvéje

2017.07.02.
Napi cuki.

A Nyíregyházi Állatparkban is megtalálható vörösorrú ormányos medve a mosómedve közeli rokona, életmódja azonban különbözik tőle. Nappal aktív, ilyenkor folyamatosan táplálék után szimatol. Többnyire a talajon mozog, de az estét inkább fákon tölti. Eredetileg Dél-Amerikában, Kolumbiától és Venezuelától délre egészen Uruguayig és Észak-Argentínáig honos. Mindenféle erdőben megtalálható, az őserdőtől a folyami erdőkön át a hegyi erdőkig egészen 2500 méteres magasságig. A nőstények inkább növényevők, a nagyobb hímek azonban vadásznak is – főleg rágcsálókra. Az emberi településeket is felkeresik, gyakran guberálnak a szemétlerakó helyeken.

 


Érdekesség: Az ormányos medvék nevüket megnyúlt orrukról kapták, ezért még az indiánok is koatinak, azaz hosszú orrúnak nevezik őket.

 

Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

Kapcsolódó galéria