Limonádéval a forróság ellen

Limonádéval a forróság ellen

Mi is eshetne jobban egy forró nyári délutánon, mint egy nagy pohár jeges limonádé? Összeszedtünk négy ínycsiklandozó variációt, melyeknek alapanyagait bármelyik nyíregyházi üzletben beszerezhetjük, s amivel még élvezetesebbé tehetjük a szünidő napjait.

A KLASSZIKUS LIMONÁDÉ

 

Hozzávalók:

1 citromból nyert citromlé

0,5 liter víz

3 púpozott evőkanál cukor

 

 

Facsarjuk ki az egy egész citrom levét. A levet öntsük bele egy kancsóba, ehhez öntsünk fél liter vizet. Ehhez tegyünk ízlés szerint 2-4 evőkanál cukrot, majd keverjük össze az így kapott elegyet.

 

 

LEVENDULÁS LIMONÁDÉ

 

Hozzávalók:

5 csésze víz

1 csésze méz

6 citrom

1 evőkanál szárított levendula

 

 

A víz felét forraljuk fel, majd tegyük bele a szárított levendulát és a mézet, párszor kavargassuk meg, majd hagyjuk állni húsz percig. Szűrjük le a keveréket, majd öntsük át egy nagyobb edénybe. Adjuk hozzá a citromok levét és a maradék vizet, majd hűtsük le. Ezután bátran fogyasztható.

 

 

MENTÁS LIMONÁDÉ

 

Hozzávalók:

1,5 liter víz

2 citromból nyert citromlé

1 evőkanál cukor (ízlés szerint)

3 szál menta

 

 

A mentát megmossuk, leveleit letépjük és beletesszük egy üres ásványvizes palackba. Ezután jöhet bele a cukor, a kifacsart citromok leve, majd felöntjük vízzel és alaposan összerázzuk, hogy a cukor feloldódjon. Egy ideig tegyük hűtőbe, így a menta íze is erőteljesebbé válik.

 

 

EPRES LIMONÁDÉ

 

Hozzávalók:

6 deciliter ásványvíz

300 gramm eper

3 citromból nyert citromlé

1 deciliter szörp

6 darab jégkocka

 

 

Ha nem szeretnénk szimpla jégkockákat használni, feldobhatjuk a limonádénkat saját készítésűekkel is. Előző este készítsük el őket: kis eprekből negyed cikkelyeket vágunk, és a jégkocka tartóba dobjuk őket, majd felöntjük vízzel, és éjszakára a fagyasztóba tesszük. Az epret aprítóval ledaráljuk, vagy botmixerrel mixeljük. Hozzáadjuk a 3 citrom levét és a szörpöt. Ízlés kérdése, hogy milyen ízű a szörp, használható eper, vagy akár bodza is. Felezzük meg ezt az elegyet két nagyobb pohárba, öntsük fel ásványvízzel, és dobjuk bele a már korábban elkészített epres jégkockáinkat.

 


Farkas Fanni

Fotók: Internet

#kapcsolódó

DIGITÁLIS NAGYTAKARÍTÁS – 5 napos kihívás

DIGITÁLIS NAGYTAKARÍTÁS – 5 napos kihívás

Közeledik a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day), amelyhez kapcsolódva...

Zokniruha az új őrület!

Zokniruha az új őrület!

Azt hinné az ember, hogy már nem tud megdöbbentő dolgokkal előrukkolni a divatszakma....