ÉRETTSÉGI: CSAK KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATTAL

ÉRETTSÉGI: CSAK KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATTAL

A szociális nevelést is segíti a 2011-ben bevezetett 50 órás Iskolai Közösségi Szolgálat, nélküle nem is érettségizhetnek a diákok. A középiskolások önkéntes alapon vállalhatnak munkát például kulturális vagy akár egészségügyi területeken is.

Nagy segítség a középiskolások munkája a Burattino Bábszínházban is. Az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok ott az előadások lebonyolításában segítenek. Ha kell, akkor jegyet szednek vagy a ruhatárban dolgoznak. A napokban pedig a következő asztali bábjáték díszleteit és bábjait készítik.


MI IS AZ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT?

 

A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület hálózati programasszisztense elmondta, az Iskolai Közösségi Szolgálat kötelező annak a középiskolásnak, aki érettségizni szeretne. Árva Tímea hozzátette, az 50 óra közösségi szolgálatot több helyen is el tudják tölteni a diákok – a fogadó helyekről iskolájukban vagy közvetítő szervezeteknél is tájékozódhatnak a tanulók.

Úgynevezett közösségi szolgálatos naplót is kapnak a tanulók, abban jegyzik, hogy hány órát teljesítettek és pontosan milyen szervezetnél, intézményél. A fogadó helyeknél pedig jelenléti ívet kell kitölteni, így akár utólag is vissza tudják keresni, hogy mikor voltak az adott fogadó intézménynél, milyen tevékenységet végeztek.

 

A FIATALOK SZERETIK


A diákok többsége jónak tartja a közösségi szolgálatot – akadnak, akik a kötelező óraszám teljesítése után is tovább önkénteskednek. Lukács Nándor a Zrínyibe jár, nyelvi előkészítő osztályban tanul, és ő már a nulladék évfolyam végén elkezdte az Iskolai Közösségi Szolgálatot. Anélkül nem is érettségizhetne le. Nándi elmondta, ő már körülbelül 300 órát teljesített. Szerinte azért hasznos a szolgálat, mert sok fiatal ennek keretében ismeri meg a világot és a különböző munkaköröket. Mint mondta, akad, aki például állatorvos szeretne lenni, ám amikor sérült, beteg kutyákkal találkozik a menhelyen, rádöbben, hogy nem neki való az állatorvosi munka. De valaki pont így találja meg az útját. Nándi például a közösségépítésben, a programszervezésben teljesedett ki, a KÖZ-Pont Ifjúsági Szervezet segítségével.

 

A SZOCIÁLIS NEVELÉST SEGÍTI

 

Iskolai közösségi szolgálatnak csak olyan tevékenység számít, amiért a diákok nem kapnak fizetést és társadalmilag hasznos. Végezhető kulturális és közösségi szférában, vagy akár egészségügyi, környezet- és természetvédelmi területen is. Az 50 órát több helyen és több év alatt is lehet teljesíteni, ennek előnye, hogy így a diákok többféle dolgot is kipróbálhatnak.




Dér Vivien
Fotó: Szarka Lajos

#kapcsolódó

Magyar Ápolók Napja a Zayban

Magyar Ápolók Napja a Zayban

Az Országgyűlés a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014-ben nyilvánította...

Nyíregyházi lány a Szex és New York sztárjával

Nyíregyházi lány a Szex és New York...

Fogarasy Mariann lépten-nyomon sztárokba botlik. Most Mr. Biggel futott össze,...