A szabolcsi romkastély nyomában

A szabolcsi romkastély nyomában

Kísértetkastélyokat megszégyenítő hangulattal bír egy Nyíregyházától mindössze negyven kilométerre található hatalmas épület. A gávavencsellői Dessewffy-kastély neve egykor a történelem legfényűzőbb épületei között ékeskedett, mára azonban omladozó falai és szilánkosra tört ablakai szívszorító történetére emlékeztetnek.

Hátizsákkal a megyében rovatunk első júliusi állomása Gávavencsellő volt, mely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén található, Nyíregyházától 40 kilométerre. – Már a honfoglalás előtti időben is laktak ezen a vidéken emberek, erről tanúskodik a 2. századból származó kis pénzdarab, amit egyik szántó-vető gávai atyafi több mint 30 évvel ezelőtt a Prinyi-halmon talált, mely aztán a református lelkész segítségével a debreceni múzeumba került – olvasható a település hivatalos oldalán, mely a helytörténeti gyűjtemény mellett egy szentképgyűjteménnyel is büszkélkedhet.

 


A négyezer fős szabolcsi település azonban a Dessewffy család megbízásából a 18. század második felében, késő barokk stílusban épült kastélyról híres. Az egykori fényűző épületnek már a parkja is egyedülálló volt, gondosan megválogatott, az országban ritkaságnak számító ősfák magaslottak ki a kertből, árnyékukból pedig egzotikus virágok illatfelhője áradt.

 


A Dessewffy-kastély többszöri átépítés után nyerte el jelenleg is látható, végleges formáját. Az eredeti késő barokk épülethez a 19. század elején egy másik, klasszicista stílusú részt emeltek. A két épület Dessewffy Miklós elképzelései alapján került összeépítésre 1898-ban; kiegészítésére, bővítésére a neobarokk stílus elemei jellemzőek.


 

Jóval később a kastélyban művelődési központ és iskola működött, majd évtizedekig üresen állt. Az önkormányzat tizenhat évvel ezelőtt eladta, új tulajdonosa pedig nem mindennapi ötletet valósított meg benne – diszkót alakított ki az épület egyik szárnyában. Mára azonban a szórakozóhelynek is csak romos nyomai találhatóak meg, melyek még inkább erősítik a kastélyban a horrorfilmek hangulatát idéző atmoszférát.

 


Reméljük a romkastély hamarosan gondos kezekbe kerül, és újra egykori fényében pompázhat majd.

 

Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

#kapcsolódó

Gondolatainkkal irányíthatjuk a tárgyakat! - Ez már a jelen, nem a jövő

Gondolatainkkal irányíthatjuk a tárgyakat!...

Összekötné az emberi agyat a számítógéppel Elon Musk.

KIPRÓBÁLTUK A GYÖNGYÖSSY CUKRÁSZDÁT

KIPRÓBÁLTUK A GYÖNGYÖSSY CUKRÁSZDÁT

Édesszájúak vigyázat, ismét egy cukrászda-teszttel támadunk. Mégpedig nem is...