Szavalóverseny

Szavalóverseny

Csipkés Nóra, a Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. D osztályos tanulója számolt be élményeiről.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezték meg a szatmárnémeti testvériskolánkban, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a nemzetközi vers-és prózamondó versenyt.


Tiszteletre méltó, hogy a sok román nyelvű kórház, múzeum, hivatal mellett még mindig teljes mértékben magyar nyelvű tanítás folyik mind a gimnáziumi, mind pedig az általános iskolai intézményben is. Iskolánkból 3 diák mérettette meg magát ezen a nívós versenyen: D. Nagy Fruzsina, Együd Rebeka 12. D osztályos tanulók és Csipkés Nóra 9. D osztályos tanuló. Kísérő pedig Berei Enikő tanárnő volt. 


A verseny 14 órakor kezdődött, ami a magyarországi idő szerint 13 órának felel meg. Az út elég hosszú, ezért háromnegyed 9-kor már gyülekeztünk a könyvtárban, hogy 9 órakor el tudjunk indulni. Körülbelül 2 óra utazás után meg is érkeztünk a csengersimai határátkelőhöz.


Szerencsére nem volt nagy sor, így hamar át tudtunk lépni Romániába. Meglepetésként ért, hogy a viszonylag termékeny mezők, szép magyar városok után a táj megrázóan szegényesnek bizonyult. Az iskola is hasonlóan festett, régiesnek tűnt, de meghatóan őrizte irodalmi és művészeti kincseinket. A falakon rengetek kép sorakozott, rajtuk költőink, nevezetességeink, idézeteik. 


Mikor megérkeztünk és elindultunk a bejárat felé, egy kisfiú óriási lelkesedéssel elkiáltotta magát, hogy „Megjöttek a magyarok!”. Az ebédlőben finom ebéddel fogadtak minket, mindenki nagyon segítőkésznek és kedvesnek bizonyult.

Az ebéd után kezdődött a megnyitó a díszteremben, ahol hallhattunk Kölcsey Ferencről, a Himnuszról, az elcsatolásról, és arról, hogy milyen érzés a határon kívül is magyarnak maradni. 

A versenyre jelentkezett körülbelül 150 diákot különböző korcsoportokba osztották (A1, A2, B1, B2, C1, C2). Az A csoportokban az általános iskolai alsó tagozatosok, a B csoportokban az általános iskolai felső tagozatosok, a C csoportokban pedig a gimnáziumi tanulók versenyeztek. 


A megmérettetésre Magyarország szinte minden területéről, többek között Budapestről, Hajdúböszörményből, Vásárosnaményból is érkeztek diákok. Sok megható, vidám, humoros, szerelmes verset hallhattunk a szereplőktől. Természetesen mindenki izgult, utoljára átnéztük a választott verset, majd sorszám szerint következtünk.  Miután minden versenyző szavalt, a zsűri összegezte a pontokat, eközben minket a szomszédos teremben vártak enni- és innivalóval. 


Az eredményhirdetés hamar lezajlott, az értékelő tanárok és egy helyi színművész elmondták tapasztalataikat. Ezekből sok tanulságot megtudtunk, amelyekre majd figyelünk legközelebbi versenyeink során. 


Minden induló, a csodálatos élmény mellett, egy emléklappal és egy évkönyvvel gazdagodott.

 

A versenyen a következő eredményeket értük el:

C1 kategóriában 3. hely: Csipkés Nóra 9. D

(felkészítő tanára: Dr. Murányiné Csorba Zsuzsanna)

Kölcsey Társaság különdíja: D. Nagy Fruzsina 12. D

Kölcsey Társaság dicsérete: Együd Rebeka 12. D

            (felkészítő tanáruk: Ben Slimenené Czipa Boglárka)

 

Csipkés Nóra 9. D

#kapcsolódó

 Eötvösös diákok a Molecular Frontiers Sympoziumon

Eötvösös diákok a Molecular Frontiers...

Stockholm, Göteborg, Tokió és Korea után most Magyarországon, Budapesten került...

Középiskolások VI. zenei versenye a Nyíregyházi Egyetemen

Középiskolások VI. zenei versenye a...

Középiskolások VI. zenei versenye az egyetemen