Dél-afrikai cserediák a Kölcseyben!

Dél-afrikai cserediák a Kölcseyben!

Jakots Orsolya és Ilosvai Bianka a Kölcsey Ferenc Gimnázium 11. A osztályos tanulói készítettek interjút Chloe Leigh White,cserediákkal a magyarországi élményeiről. Részletekért kattints ide!

Kérünk, mesélj valamit magadról!

Johannesburgban születtem, 16 éves vagyok. A Fourways High School-ba járok. Szeretek sportolni, kedvencem a netball, ami hasonlít a kosárlabdához. Szüleimmel élek, és van egy kisöcsém, Kyle, aki 13 éves. Én és a családom nagyon állatbarátok vagyunk, ezért van is otthon két kutyánk, Penny és Molly. Tagja vagyok a Rotary Cserediák Programnak, ezáltal kaptam lehetőséget egy rövidebb programra Magyarországon.

Miről híres Dél-Afrika?

Dél-Afrika híres a természeti adottságairól, illetve a nemzeti parkjairól, ahol megtalálható a „Big Five”: oroszlán, leopárd, bivaly, elefánt és az orrszarvú. Nagyon sok turista látogatja meg évente a Kruger Nemzeti Parkot szafarizás céljából. Fokváros is nagyon híres, és sok gyönyörű tengerpart veszi körül az országunkat.

 

Miért Magyarországot választottad úti célként? Meddig maradsz?

Apukám javasolta, mivel ő a húszas éveiben körbebiciklizte Európa keleti részét és Magyarország tetszett neki a legjobban. Társaim közül sokan inkább a híresebb nyugati országokat választották, de én valami egyedit akartam. November 26-án érkeztem és január közepéig maradok.

 

Miben különbözik a dél-afrikai oktatás a magyartól?

Az iskolátok szerintem sokkal eltérőbb, mint az enyém Johannesburgban. A mi iskolánk sokkal nagyobb területen helyezkedik el. Van saját rugby, tenisz, kosár, netball és hockey pályánk, emellett egy uszodával is rendelkezünk. Egyenruhában kell járnunk és nem könyvekből, hanem táblagépekből tanulunk.

 

Hogy érzed magad a Kölcseyben?

Mindenki nagyon befogadó és barátságos volt, amikor megérkeztem. Mindenki angolul beszél hozzám, aminek örülök, mert magyarul csak pár szót tudok és az angol az anyanyelvem. Én a 11. a osztályba járok, és az a meglátásom, hogy a diákok nagyon szoros baráti kapcsolatban vannak egymással. Szeretek velük lenni és poénkodni.

 


Hiányzik az otthonod?

Őszintén egyáltalán nem. Nagyon élvezem, hogy hideg van, és hogy hull a hó, mivel Afrikában ilyen nincs. Az európai embereknek természetes az, hogy gyalog mennek mindenhova, de nekem ez újdonság, mert Afrikában a közbiztonság hiánya miatt mi ezt nem tehetjük meg. Vannak olyan pillanataim, amikor kis dolgok hiányoznak, például a családommal való filmnézés esténként.

 

Szeretnél még visszajönni Magyarországra?

 Természetesen. Szeretném meglátogatni újra a fogadócsaládomat és a barátokat, akiket szereztem. A magyar koszt is hiányozni fog, meg az esti séták a karácsonyi forgatagban, ahol kürtőskalácsot ehettem.

 

Chloe Leigh White,

Jakots Orsolya és Ilosvai Bianka 11. A

#kapcsolódó

Idén 100 éves a Zrínyi! Videó!

Idén 100 éves a Zrínyi! Videó!

Huszárné Kádár Ibolya igazgatónővel beszélgetett az idei év terveiről Dankó...

 Megjelentek az első hópelyhek -  Hétfő reggelre lepelnyi hó eshet az ország több pontján

Megjelentek az első hópelyhek - Hétfő...

Vasárnap reggel a Dunántúl déli és nyugati peremén gyenge hószállingózás kezdődött.