Sarah J. Maas: Üvegtrón

Sarah J. Maas: Üvegtrón

„Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző ifjú nő számára.”

Az eddig öt részből és egy előzménynovellából álló könyvsorozat hazánkban is igen népszerű. Első része 2012-ben jelent meg, hatodik részét pedig 2017 őszén adják ki angolul. Az írónőt a Hamupipőke című mese inspirálta, a történet követi Celaena Sardothien, a fiatal és híres orgyilkos kalandjait Adarlan földjén.

            Főhősünk már egy éve tölti az Adarlan királya által kirótt büntetését rabszolgaként Távolvég sötét sóbányáiban, amikor váratlanul megjelenik a király fia, Dorian, és kiutat kínál nyomorúságos börtönéből. Amennyiben a király orgyilkosa lesz négy esztendőre, megváltja szabadságát. Azonban, hogy elnyerje ezt a jogot, részt kell vennie a király által rendezett versenyen, ahol a főnemesek bajnokjelöltjeivel kell megküzdenie. A megmérettetésen a királyság legügyesebb tolvajai, legagyafúrtabb harcosai és legkegyetlenebb gyilkosai vesznek részt, különböző próbákkal mérik össze tudásukat. Végül csak egy marad, aki azzal, hogy bebizonyította bátorságát, állóképességét és felkészültségét, a király bajnokává válik.

Celaenának esze ágában sincs a gyűlölt királyt szolgálni, de nincs más választása, így beleegyezik, hogy a koronaherceg bajnokjelöltje lesz. Amint elkezdődik a próba, a lány új barátokra, szerelemre talál, illetve egy rejtélyre bukkan, amiben az ősi, betiltott mágiának is szerepe van. A bajnokjelölteket ugyanis valaki különös kegyetlenséggel gyilkolja, és Celaenának rá kell jönnie, hogy ki áll e rejtélyes dolgok hátterében, mielőtt ő is áldozatául esik.

            Az írónő bevezet minket egy mágikus, nagy alapossággal megtervezett világba, ahol egy kegyetlen király uralkodik a földrész legjaván, és ahol a varázslat évtizedek óta tiltottnak számít. Lebilincselő olvasmány, a történet az első perctől kezdve beszippantja az olvasót, és nem ereszti. A fantasy és young adult könyvek kedvelőinek nagy kedvencévé válhat.


Szurovcsák Ramóna, Kölcsey Ferenc Gimnázium 10. B osztály


#kapcsolódó

Nézd meg a videót!

Nézd meg a videót!

Szavalóverseny a Váci Mihály Kulturális Központban.

Zrínyis nyílt nap képekben

Zrínyis nyílt nap képekben

Nyílt napot tartottak a Zrínyiben a nyolcadik osztályos diákoknak. A fotókon...