17. NEMZETKÖZI KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁBOR

17. NEMZETKÖZI KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁBOR

Egy héten át tanulhatnak és pihenhetnek magyar, román valamint ukrán gyerekek a 17. Nemzetközi Közlekedésbiztonsági Szaktáborban, amelynek ismét a Kis Vakond Tanoda ad helyet. A 60 tizenéves hasznos és egyben érdekes baleset- és bűnmegelőzési programokon vehet részt.

Már hagyomány, hogy minden nyáron Nyíregyháza ad otthont annak a Nemzetközi Közlekedésbiztonsági Tábornak, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy közlekedjenek tudatosan és ismerjék meg a Magyarországon érvényben lévő szabályokat. Mivel a megye útjain sok külföldi jár, kifejezetten jelentős a tábor.

 

„A MEGYÉNEK ÉS A VÁROSNAK EZ IS A FELADATA”

 

Petneházy Attila, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője elmondta, mind a városnak, mind a megyének feladata, hogy több országot átölelő rendezvényeknél segédkezzen, hiszen a megye földrajzi adottsága miatt olyan országokal is határos, ahol határon túli magyarok élnek. A képviselő hozzátette, azért is fontos ez a tábor, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye büszkén mondhatja el, hogy javuló statisztikái vannak bűnmegelőzésben, de minden területen növekvő tendencia figyelhető meg.

A tábor egy hete alatt a magyar, a román és az ukrán gyerekek játékos formában, közösen sajátítják el a közlekedés szabályait. A program célja az is, hogy az érintett országok között jó együttműködés alakuljon ki.

Szikszai Tihamér, rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára kifejtette, a táborban részt vevő gyerekek szüleikkel, később pedig önállóan közlekednek, akár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye területén is. Itt megismerik a magyar közlekedési szokásokat, szabályokat, megismerkednek egymással is, és jó kapcsolatot tudnak kialakítani. Hozzátette, természetesen céljuk az is, hogy mindenki balesetmentesen közlekedjen.

A tábor az első perctől kezdve nemzetközi, hiszen a rendőrség munkatársai már a kezdetekkor is fontosnak tartották azt, hogy elérjék azokat a szomszédos megyebelieket, akik gyakran közlekednek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyén keresztül. A szakemberek abban bíztak, hogy a gyerekek segítségével továbbadják a magyar közlekedési kultúrát.

 


JÓ A KAPCSOLAT

 

Simona Sandulescu ezredes, a Szatmár Megyei Rendőrség bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta, a román rendőrök a Magyar Rendőrséggel nagyon jó kapcsolatot ápolnak, ezért úgy gondolták, hogy a gyerekek is tanulhatnak ebben a formában. Az ezredes hozzátette, már a korábbi években is nagyon jól érezték magukat a román gyerekek, és örültek, hogy ismét eljöhetnek.

A magyar gyerekek a megyei közlekedésbiztonsági versenyeken elért eredményeik alapján, jutalomként kapták a táborozási lehetőséget. A külföldi diákokat a román és az ukrán rendvédelmi szervek választották ki. Mindannyian nagyon örültek az egy hetes elfoglaltságnak.

 


SZÍNES PROGRAMOK

 

A 17. Nemzetközi Közlekedésbiztonsági Tábor résztvevői az egy hetes rendezvény alatt nem csak tanulnak, hanem szórakoznak is. Részt vesznek egy rendészeti napon, ahol a Vöröskereszt, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai tartanak majd interaktív bemutatót. A gyerekek megismerkedhetnek az újraélesztés menetével és tüzet is olthatnak. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. Berenát utcai strandján közlekedési napot rendeznek, ahol felépítenek egy közlekedésbiztonsági pályát, de strandolhatnak is a táborozók. Később ellátogatnak a Baktai-erdőbe, ahol erdészeti és vadgazdálkodási ismeretekre tehetnek szert, megismerkednek Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő nevezetességeivel, valamint eltöltenek egy teljes napot az Európa-szerte híres Nyíregyházi Állatparkban.



ME.

(Fotók: Szarka Lajos)

#kapcsolódó

A LÁTHATÓSÁG ÉLETET MENTHET!

A LÁTHATÓSÁG ÉLETET MENTHET!

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési...