Rendkívüli Gyereknap a Sóstói Múzeumfaluban

Rendkívüli Gyereknap a Sóstói Múzeumfaluban

2017. JÚLIUS 30-ÁN 10 ÓRÁTÓL FANTASZTIKUS PROGRAMOKKAL VÁRJÁK A CSALÁDOKAT A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN!

Rövid programleírás:

Faluközpont:

10:00-11:00                       Kutyás bemutató – MEOE Nyíregyházi                                                                                                    Önálló Jogú Szervezete

11:00-11:30                        Mesemorzsoló Hajdú Ágotával

11:30-12:30                        MintaPinty Zenekar

12:30-13:15                        Molnár Zoltán bűvész

13:15-13:45                        Hangszersimogató Hajdú Ágotával

13:45-14:30                        Tintaló Társulás: Horgászni tilos!

14:30-15:00                        Naninski Show

Kísérőprogramok:

arcfestés, fazekasság, gyertyamártás, íjászat, nemezelés, népi jellegű játékok udvara, népi mozgásos játékok és néptánctanítás, restaurátorok boszorkánykonyhája, régész-sarok

 

Az első 250 tizennégy év alatti látogató zsákbamacskát húzhat. A zsákban ajándékkuponok lapulnak, amelyeket a nap során lehet felhasználni.

Jegyárak: 6 év alatt ingyenes, 6-14 év között 100 Ft, 14 év fölött: 1000 Ft.

 

 

 Részletes programleírás:

10:00-11:00                        Kutyás bemutató

A kutya az ember legjobb barátja. Ezt vallják a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének tagjai is, akik 1957-ben alakították meg nyíregyházi szervezetüket. Fontos céljuknak tartják a kutyatartás, -tenyésztés és -képzés elősegítését, különösen a magyar kutyafajták népszerűsítését. Reméljük, bemutatójuk nagy közönségsikert fog aratni, mivel olyan kutyusok mutatják meg tudásukat, akiket komoly fegyelmező és őrző-védő feladatokra készítettek fel kutyaiskolájukban. Kutyabarátok, itt a helyetek!

11:00-11:30                        Mesemorzsoló

Hajdú Ágota zenés előadásában magyar népmesék elevenednek meg, népdalokkal színesítve, hangszerekkel kísérve.  A nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola népzene tanáraként és a Dió Trió együttes tagjaként szívből jövő énekével, muzsikájával népszerűsíti a magyar népzenét és népmesét. Zenebölcsi, zeneovi foglalkozásainak is kedvelt hangszere a citera, amely most ritmushangszerek, zajkeltők társaságában röppentik a hallgatóságot mesebeli tájak felé. 

11:30-12:30                        MintaPinty Zenekar

A nap sztárvendége a MintaPinty Zenekar. 2009-ben bújtak ki a tojásból, mint a pinty, hogy megénekeljék a világnak milyen jó közösen, szívvel-lélekkel zenélni.

Egyéni ízzel és hangszereléssel adják elő tematikus műsoraikat, melyekben saját szerzeményeinken kívül felcsendülhetnek mások már jól, vagy kevésbé ismert gyermekdalai, megzenésített versei is, mindig kiegészítve csipetnyi színházzal, játékkal, jelmezekkel, tánccal és nagyon sok nevetéssel.

 

 

12:30-13:15                        Molnár Zoltán bűvész

Molnár Zoltán vicces, vidám bűvész show-műsora kellemes kikapcsolódást és sok nevetést kínál a család minden tagjának.

 

13:15-13:45                        Hangszersimogató

„Síppal, dobbal, nádi hegedűvel…” – szól a népszerű gyermekdal. S Hajdú Ágota, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola tanára nem csupán ezeket szólaltatja meg műsorában, hanem számos, kevésbé ismert hangszert is. S mivel sok hangszerhez sok zenészre van szükség, ezért a nézőközönség soraiból toboroz majd néhány alkalmi zenésztársat, akik segítenek a mondókák és dalok megszólaltatásában.

 

13:45-14:30                        Tintaló Társulás: Horgászni tilos!

Az utcaszínházi darab egy világítótorony tövében kapásra váró horgász és az ott élő szellem párharcának sok szellemességgel fűszerezett története.

 

 

14:30-15:00                        Naninski Show

Naninski különleges akrobatikus táncos-komikus show-műsora a klasszikus cirkuszművészetet idézi. Annak is a komikus, vicces változatát, melyet a bohócok képviselnek. A fiatal művész a zsonglőr elemeket nemcsak a produkció részeként kezeli, hanem a gyerekeket ezekbe bevonja, interaktív produkciójával igazi szórakozást jelent a kis közönség számára.

 

Kísérőprogramok:

Vendégünk az Állatbarát Alapítvány, amely 1993-ban alakult Nyíregyházán. A szervezet az állattartási kultúra javítását, az állatok védelmét, jogainak képviseletét tűzte ki célul. Felelősségteljes állattartásra, állatvédelemre kívánják felhívni a figyelmet programunkon is, és várják azokat az álomgazdijelölteket, akik komolyan fontolgatják, hogy örökbe fogadnak egy álomkutyust.

 

Népi jellegű játékainkat a jánkmajtisi portán próbálhatják ki a gyermekek. Az ötpróba első 100 teljesítője meglepetés ajándékot kap jutalomként.

11:00 és 14:00 órai kezdettel népi mozgásos játékokat és néptáncot tanítunk gyermekeknek a barabási iskola udvarán. Azt a gyermekeket, akik a legnagyobb létszámú csoportot toborozzák a közös játékhoz, és a megjelölt időpontokban jelentkeznek a foglalkozás helyszínén, megjutalmazzuk.

Biztosan mindenki látta már Indiana Jones kalandjait a televízióban vagy a moziban. Arról azonban keveset árultak el ezek a filmek, hogy mit csinál egy régész a valóságban. Most egy rövid időre mindenki régész lehet, aki felkeresi „régész-sarkunkat”, ahol egy zsugorított temetkezés és néhány elásott lelet, továbbá a Jósa András Múzeum Régészeti Osztályának egyik munkatársa várja az ifjú régészpalántákat.

A Jósa András Múzeum restaurátorai is bepillantást nyújtanak szakmájuk rejtelmeibe. Az érdeklődők testközelből ismerkedhetnek meg boszorkánykonyhájukkal, ahol néha igazi varázslatok is történnek. Hogyan kell a tárgyakat meggyógyítani? Nem ördöngösség, csak boszorkányság. 

Azok a gyerekek, akik rendszeresen látogatják nyári kézműves táborainkat és jeles napi programjainkat, biztosan örülnek majd a hírnek: ez a rendezvény sem múlik el kézműves foglalkozás nélkül. Nemeztulipánt és bőr karkötőt készíthetnek, gyertyát márthatnak a nagyobbak, similabdát készíthetnek a kisebbek. Fazekasműhelyünkben Magdi néni várja azokat a gyerekeket, akik szeretnek agyaggal dolgozni. Nem feledkeztünk el a legkisebbekről sem, akik időnként szeretnek oroszlánná, pillangóvá, csikóhallá változni. Arcfestő művészünk izgalmasabbnál izgalmasabb „álarc” mögé fogja varázsolni őket.

Íjászat várja azokat a gyerekeket és felnőtteket, akik érdeklődnek a hagyományőrzés iránt.

Aki az egész napot nálunk szeretné tölteni, nem marad ebéd nélkül, mivel anarcsi portánkon babgulyást, kakaós csigát és perecet árusítunk. 


Sóstói Múzeumfalu

#kapcsolódó

Április 13-án ismét Szakmák Éjszakája

Április 13-án ismét Szakmák Éjszakája

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Szakmák Éjszakája elnevezésű programsorozatot.

Repülőnap

Repülőnap

Újra megrendezik a Repülőnapot Nyíregyházán. Idén is számos érdekesség várja...