Szépségápolás strandolás előtt és után

Szépségápolás strandolás előtt és után

Strandolás során bőrünk és hajunk ki van téve a nap káros hatásainak. Ilyenkor fokozottan figyelnünk kell nem csak az előzetes védelemre, de az utólagos test- és hajápolásra is…

A sok napozástól bőrünk kiszárad, ráncosodik, a szaruréteg megvastagodik, csökken a faggyútermelés, fokozódik a vízleadás, az arra hajlamosaknál a hajszálerek is megpattanhatnak, a haj pedig szárazzá, töredezetté válik. E kedvezőtlen folyamatokat elsősorban mértéktartó napfürdőzéssel, illetve hidratáló kozmetikai eljárásokkal előzhetjük meg. Íme, néhány kiváló módszer!


Védelmező vitaminok

A napozáskor termelődő melanin a bőr öregedését, ráncosodását előidéző szabad gyököket képez, ezek pedig a szép bőr első számú ellenségei. A jojobaolaj, az aloe vera, az E-vitamin gátolja a szabad gyökök roncsoló hatását, így késlelteti a rácképződést és a bőr öregedését. Érdemes hát napozás után olyan hidratálókészítményekkel bekenni a bőrt, melyek az említett összetevőket tartalmazzák.
TIPP: az E-vitamin és az olajos készítmények a haj ápolására is ajánlottak, mert gátolják a töredezést, kiszáradást.

Bőrápolás napozás után


Napfürdő alkalmával a bőr sokat veszít víztartalmából – ezt a bőséges folyadékpótláson túl C-vitaminos pakolással tudjuk ellensúlyozni.
A bőr kiszáradásának megakadályozásában sokat segíthetnek a béta-karotinos készítmények vagy az ilyen hatóanyagot tartalmazó élelmiszerek, például a sárgarépa fogyasztása. A béta-karotin kedvező hatásai közé tartozik az is, hogy segíti a bőr barnaságának megőrzését.
Ha véletlenül leégünk, vegyünk bőrnyugtató fürdőt, arcunkra pedig tegyünk borogatást, és juttassunk kalciumot szervezetünkbe, mert gyulladáscsökkentő hatása van.

Bőrápolás házilag


Kefires-írós bőrnyugtató fürdő – leégéskor


Egy fürdőkádnyi vízhez keverjünk két liter írót vagy hat doboz élőflórás kefirt, és merüljünk bele legalább 15 percre! Arcunkra tegyünk írós vagy kefires borogatást!
Népi hagyomány szerint tejfölt kell tenni a leégett bőrre, ami bár azonnal hűsít, de hátránya, hogy nagyon feláztatja a bőrt, és az másnapra még érzékenyebbé válik.

Citruspakolás – a bőr vizháztartásának szabályozására


Narancs, citrom vagygrépfrút levet csöpögtessünk testápolónkba vagy arckrémünkbe! A keverék nem csak a bőr vízháztartásának, hanem a sejtújraképződésnek is jót tesz.

Illóolajok – a bőr kiszáradása ellen


Egy csésze zabliszthez adjunk egy kanál mandulaolajat, vizet és 4 csepp illóolajat: ízlés szerint gerániumot, rózsát, szantált, narancsvirágot, ylang-ylangot vagy pacsulit! Keverjük össze, és hagyjuk az arcunkon hetente egyszer 10 percig!

Illóolajok – a bőr öregedése ellen

Szokásos arctisztító, tonizáló- vagy bőrtápláló krémünkbe tegyünk pár csepp illóolajat, rózsát, fenyőtömjént, mirhát, pacsulit, citromot, szantált, és alaposan keverjük el benne! Használjuk naponta!

Eukaliptuszpakolás – petyhüdt dekoltázs ellen


Forró vízhez adjunk pár csepp eukaliptuszolajat, majd mártsunk bele egy kendőt! Csavarjuk ki, és forrón helyezzük a nyakunkra, dekoltázsunkra, majd gyorsan tegyünk még rá egy száraz törülközőt, 10-12 percig hagyjuk hatni, majd hűs bóraxos vízzel mossuk le, frissítsük fel bőrünket!

Hajunk védelmében

A nyári hónapokban használjunk hajunkra ceramidos pakolást, balzsamot vagy sampont! A ceramid a haj mesterséges építőköve, amely beépül a sérült részekbe, és belülről erősíti. Hajmosás után kenjük be a hajvégeket pár csepp olívaolajjal! Segít elsimítani a hajszálak felszínét, így fésüléskor nem sérül tovább a hajszerkezet.

www.kozmetikaportal.hu

#kapcsolódó

Magyar fiatalok térítették el a repülőt

Magyar fiatalok térítették el a repülőt

Egy kis történelmi visszaemlékezés, egy történet hét magyar fiatalról, akik...

Érzékenyítő program a Wesselényiben

Érzékenyítő program a Wesselényiben

A 11. a osztály tapasztalatai