BROHE, KÜLLIKKI ÉS OANA A KATALINOK HELYETT

BROHE, KÜLLIKKI ÉS OANA A KATALINOK HELYETT

Túl sok változás nem történt az elmúlt hat évben, mármint ami a névadási statisztikát illeti. 2011 óta ugyanis a legtöbb újszülött még mindig a Bence és a Hanna nevet kapja, de felkerült – a fiúk esetében – a százas listára az István és a Sándor is, a nõknél viszont az Erzsébet és a Katalin kiesett. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. július 28-i számában.)

A névválasztás fontos kérdés minden családban. Vannak, akik a hagyományokat követik, és akár a szülõk, nagyszülõk keresztnevét viszik tovább, míg mások a különleges, egyedi neveket szeretik, de olyanok is akadnak, akik a legfrissebb trendet követik. 2017-ben például már anyakönyveztethetõ fiúk körében többek között az Apaj, a Jete, a Gida, a Góvinda, a Polikárp, a Vulkán, valamint a Zílió és Zuriel név is, kislányok esetében pedig az Ajándék, a Brohe, a Búzavirág, a Fehérke, a Küllikki, az Oana, a Pintyõke, a Pompónia, a Psziché, a Remény, a Tavaszka, a Tûzvirág, az Ünige, a Vanília, a Vrindávani és a Zöldike is.

 

KÖZEL KÉTEZER KISBABA NYÍREGYHÁZÁN

 

2016-ban, Nyíregyházán 3703 újszülöttet anyakönyveztek, 2017-ben pedig – július 20-áig – már 1889 gyermek születését jelentette be a Jósa András Oktatókórház, illetve otthonszülés esetén a bejelentésre kötelezett. Ez a szám az elõzõ évek számadatait követi – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztõségét dr. Szemán Sándor címzetes fõjegyzõ.

 

MÉG NÉPSZERÛ A SÁNDOR ÉS AZ ISTVÁN IS

 

A Belügyminisztérium idén is kiadta hivatalos statisztikáját arról, hogy 2016-ban melyek voltak a legnépszerûbb utónevek Magyarországon. Ahogy már 6 éve megszokhattuk, úgy tavaly is a Bence lett az elsõ a fiúnevek listáján (1800-an kapták elsõ keresztnévként és 286-an másodikként), de a második és a harmadik helyen sem történt változás. 1321-en kapták elsõ keresztnévként a Mátét (218-an második keresztnévként) és 1280-an a Leventét (219-en második keresztnévként). A lista negyedik helyére a Dominik került fel (2015-ben a negyedik leggyakoribb név a Marcell volt), az ötödikre pedig a Marcell (2015-ben az Ádám volt). A lista a 100 leggyakoribb nevet tartalmazza, e szerint a fiúknál az utolsó helyeken a Pál, a Félix és a Flórián áll. Érdekesség, hogy erre még mindig felkerülnek olyan hagyományos nevek is, mint az István (35. a listán), a Sándor (41. a listán), a József (45. a listán) és a Ferenc (51. a listán) is.

 

LÁNYOKNÁL SINCS MEGLEPETÉS

 

A tavalyi utónév-statisztika tekintetében a lányoknál sincs nagy meglepetés: vezet a Hanna (1669 kislány kapta ezt a nevet elsõ névként és 425-en második névként). A dobogón az Anna (120-an kapták elsõ keresztnévként és 514-en másodikként) és a Jázmin nevek (866-an kapták elsõ keresztnévként és 217-en másodikként) állnak, csakúgy mint 2015-ben. A Luca és a Lili viszont hátrébb csúszott, helyükre a Zsófia és a Zoé került. A százas lista utolsó három helyén az Evelin, a Lívia és a Róza nevek szerepelnek. Nincs rajta viszont már az Erzsébet, a Katalin, a Mária és az Éva sem.

 

MÁR 255 HÁZASSÁG KÖTTETETT

 

Nyíregyházán azonban nemcsak a gyerekek száma hozza az elõzõ évi tendenciát, hanem szerencsére esküvõket is szép számmal tartanak. Dr. Szemán Sándor címzetes fõjegyzõtõl megtudtuk, hogy idén július 15-éig 255 házasság köttetett a szabolcsi megyeszékhelyen, és az év második felére is már 163 pár jelentette be házassági szándékát. Hangsúlyozta azonban, hogy ez a szám jelentõsen növekedni fog december 31-éig, hiszen az elõzõ évek tapasztalata szerint a házasulandóknak csak egy része él azzal a lehetõséggel, hogy egy évvel korábban is jelezhetik, össze akarják kötni az életüket.


Bruszel Dóra

Fotó:Internet

#kapcsolódó

Rajz a lelke mindennek

Rajz a lelke mindennek

Dajka Sára grafikái

Jól szerepeltek az inczédys fiúk!

Jól szerepeltek az inczédys fiúk!

Tanulóink közül 4 fő jutott tovább az első hat közé, ahol Szegedi Zoltán első,...