Van még egy esély, ha lemaradtatok a felvételiről: pótfelvételi lépésről lépésre

Van még egy esély, ha lemaradtatok a felvételiről: pótfelvételi lépésről lépésre

Elkezdődött a pótfelvételi időszak - ha a "sima" felvételi nem sikerült, van még egy lehetőségetek arra, hogy szeptemberben elkezdhessétek az egyetemet, főiskolát. Hogy a jelentkezés zökkenőmentes legyen, végigvezetünk titeket a pótfelvételin - a megfelelő szak kiválasztásától a beiratkozásig.

1. lépés: jelentkezhettek a pótfelvételire?

Az első és legfontosabb lépés: ellenőrizzétek, jelentkezhettek-e a pótfelvételire. Fontos szabály, hogy a pótfelvételin csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis a pótfelvételi nem jó megoldás azok számára, akik a "sima" felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, inkább újra nekifutnának a felvételinek. Ők a pótfelvételire nem jelentkezhetnek, legközelebb a keresztféléves felvételin próbálkozhatnak (feltéve, ha a nekik tetsző szakot meghirdeti valamelyik egyetem vagy főiskola). 

2. lépés: válasszátok ki a szakot

Azt valószínűleg tudjátok, melyik képzési terület érdekel titeket igazán, de annak is érdemes utánajárni, hogy milyen követelményeket kell teljesíteni a bekerüléshez. Például kell-e emelt szintű érettségit tenni (és milyen tantárgyból vagy tantárgyakból kéri az adott intézmény), van-e alkalmassági vagy gyakorlati vizsga (ennek külön térítési díja is lehet, ezt sem árt kideríteni). A pontszámító kalkulátorral ellenőrizzétek, hány pontotok van: ha alapszakra jelentkeznétek, de 280-nál kevesebb pontot gyűjtöttetek össze, nem kezdhetitek el tanulmányaitokat, viszont felsőoktatási szakképzésre már 240 ponttal is be lehet kerülni.

A 2017-es pótfelvételin meghirdetett szakok listáját itt találjátok (https://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak): először kattintsatok a kiválasztott felsőoktatási intézmény nevére, majd a „Pótfelvételi
eljárás 2017. (szeptemberben induló képzések)” feliratú egyetemi-főiskolai adatlap "képzések" fülére, ott nézhetitek meg, milyen képzésekre jelentkezhettek. A szak nevére kattintva a felvételi feltételeit is megtaláljátok, érdemes ezt a részt alaposan el kell olvasni. Érdemes megnézni az adott szak leírását a Felvi általános felvételiről szóló részében is, de a felsőoktatási intézményektől is kérhettek információt - fontos, hogy minden feltételnek megfeleljetek, minden dokumentumot benyújtsatok, különben érvénytelen lehet a pótfelvételitek.

Fontos: a pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely, csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket az egyetemek és főiskolák (csak néhány kivétel van, ilyen az ápolás mesterképzési szak három felsőoktatási intézményben, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes képzései).

3. lépés: gyűjtsétek össze a szükséges dokumentumokat

Ha már kiderítettétek, milyen előfeltételek vannak az adott szakon, kezdjétek el összegyűjteni a szükséges dokumentumokat is, mint például az érettségi bizonyítvány vagy a nyelvvizsga-bizonyítvány. Mivel a pótfelvételire is csak online, a www.felvi.hu-n elérhető e-felvételivel lehet jelentkezni, a dokumentumokat is érdemes egyből beszkennelni (ha még nem történt volna meg korábban). Fontos információ az is, hogy a jelentkezés kizárólag a hitelesítéssel együtt érvényes, a hitelesítő adatlapot az alábbi címre kell beküldeni: Oktatási Hivatal 1443 Budapest, Pf. 220, de Ügyfélapun keresztül is lehet hitelesíteni.

4. lépés: a határidők

Ne maradjatok le semmiről:

2017. július 28.: a pótfelvételi eljárás kezdete
2017. augusztus 7.: pótfelvételi jelentkezési határidő
2017. augusztus 7.: e-felvételi hitelesítési határidő
2017. augusztus 25.: pótfelvételi ponthatárhúzás
2017. szeptember: képzések indulása

eduline.hu

#kapcsolódó

Újabb „kémikus” siker az Eötvösben

Újabb „kémikus” siker az Eötvösben

Február 23-24-én rendezték meg az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny...

Ezt a videót neked is látnod kell! - Igazság, erő, felemelkedés

Ezt a videót neked is látnod kell!...

Nagyszabású, szemléletformáló videót készített az Alapjogokért Központ