Merre menjek tovább?

Merre menjek tovább?

Jövőre érettségizel, de nem tudod melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezz? Bejuthatsz a kiválasztott szakra, de mégse érzed, hogy megtaláltad az igazit? Közeleg az államvizsga, de nem tudod, hova tovább? Már a diplomád is a kezedben van, mégse tudod, hogy mit is kezdj az életeddel? Mielőtt kétségbeesnél, olvasd el rövid útikalauzunkat, ami talán egy lépéssel közelebb visz majd álmaid munkájához.

Emlékszel, amikor gyerekkorodban folyton azt kérdezgették, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Persze, akkor mindig rávágtál valamit, ami éppen a legszimpatikusabb volt, hiszen akkor még minden tetszett, mindenben találtál valami pozitívat. Viszont felnőttként, már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Teljesen érthető, ha elkezdtél aggódni és tanácstalanul nézel a jövőbe. Viszont az fontos, hogy ne keseredj el! Rád is vár valahol egy munkakör, amit pont neked találtak ki, csupán rá kell jönnöd, hogy melyik is az. Ehhez azonban némi időre, sok türelemre, és legfőképpen önismeretre lesz szükséged.


Tiltólista

Először is döntsd el, mihez nem kezdenél soha az életedben! Készíts róluk egy listát. Miközben jegyzetelsz egyre több dolog fog beugrani, amire lehet, hogy korábban egyáltalán nem gondoltál. Ezzel a módszerrel megóvhatod magad egy jövőbeni csalódástól vagy kellemetlen élménytől. Hasznos tisztában lenned azzal, hogy mi az a munkakör amiben egyáltalán nem tudnád elképzelni magad.


Hobbiból karrier

Mesterien kiigazodsz a számok világában? Remekül beszéled más népek nyelveit? Bárkit meggyőzöl az igazadról egy vitás helyzetben? Itt a remek alkalom, hogy pozitív tulajdonságaidat készséggé erősítsd, és előnyt kovácsolj belőlük. Nézz egy kicsit más szemmel az érdeklődési körödre. Lehet, hogy az a szabadidős elfoglaltságod, amit eddig hobbiként könyveltél el, valójában a sikerhez vezet. Mélyülj el a témában, tanulj és fejleszd magad.


Lépésről lépésre

Merj nagyot álmodni, de eközben maradj a jelenben, találd meg az arany középutat. Szuper dolog, ha van már egy szép kép előtted, amiért érdemes harcolni. Most itt az ideje, hogy biztos alapokra építsd a várad. Objektív és elérhető célokat tűzz ki magad elé. Ne akarj rögtön fejest ugrani a közepébe. Fontos, hogy megőrizd türelmed és elszántságod a legkilátástalanabb helyzetben is.


Legyél nyitott

Ne ess pánikba, ha hosszas elmélkedés után sem tudod eldönteni, hogy merre tovább. Lépd át a korlátaidat és engedd szabadjára a fantáziádat. Merj belekezdeni valami új, ismeretlen, izgalmas dologba. Tanulságos élményekkel, tapasztalatokkal lehetsz gazdagabb, ha tágítod a látókörödet.


eduline.hu

fotó:internet

#kapcsolódó

Argentínában volt cserediák a kölcseys Tótfalusi Fanni

Argentínában volt cserediák a kölcseys...

Argentína, az ország, ami elrabolta a szívemet.

Mikor lesz idén az őszi- és a téli szünet?

Mikor lesz idén az őszi- és a téli...

Itt a 2017/18-as tanév szünidejeinek menetrendje.