Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

HAMAROSAN TÁNCOSOK LEPIK EL NYÍREGYHÁZÁT - augusztus 15. és 21. között óriási tánctérré alakul át a város, hiszen nyolcadik alkalommal rendezik meg a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált. A nagyszabású eseménynek – lesz táncház, ételkóstolók, kirakodóvásár, tájelõadások és koncertek is – a Kossuth tér, a Szabadtéri Színpad, valamint a Váci Mihály Kulturális Központ ad majd helyet. A fergeteges fesztivál főszereplője 11 táncegyüttes lesz.

SZABOLCS NÉPTÁNCEGYÜTTES
MAGYARORSZÁG, NYÍREGYHÁZA
Az 1957-ben alakult, többszörösen „Kiváló Együttes”-i címmel kitüntetett Szabolcs Néptáncegyüttes Nyíregyháza város leghosszabb múltjával rendelkezõ amatõr néptáncegyüttese. Az eltelt idõ alatt az együttes rangos magyarországi és külföldi fesztiválokon aratott sikereket.


MATELICA NÉPTÁNCEGYÜTTESE
OLASZORSZÁG, MATELICA
Matelica Város Folklórszövetsége az 1960-as évek közepén alakult, azzal a céllal, hogy újra felfedezze és továbbörökítse a térség sokrétû kulturális örökségét. Számos tudományos kutatásnak és a milánói Bertarelli Galériával való együttmûködésnek köszönhetõen az együttes sikerrel újította fel a hagyományos táncokat, dalokat és rekonstruált négy teljes viseletet különbözõ korokból.


Kínai Mûvészetek Táncegyüttese
TAJVAN, TAJPEI
A Kínai Mûvészetek Táncegyüttesét 1995-ben alapította Wang Hsiang-chin abból a célból, hogy továbbörökíthesse a kínai kultúra esszenciáját, népszerûsítse a tánc szépségét és a táncmûvészet fejlesztését Tajvanban. Ezért a csoport a legjobb helyi táncoktatókkal dolgozik, hogy minél magasabb színvonalú képzést nyújthasson a tagoknak.


NYÍRSÉG TÁNCEGYÜTTES
MAGYARORSZÁG, NYÍREGYHÁZA
A Nyírség Táncegyüttes sokszoros Kiválóan Minõsült Együttes, számos hazai és külföldi fesztivál díjazottja és rendszeres résztvevõje hazai, valamint külföldi szakmai fesztiváloknak. A társulat fontosnak tartja a magyar, valamint a Kárpát-medencei néptánc- és népzenei kincs népszerûsítését itthon és a nagyvilágban.


TENA NÉPTÁNCEGYÜTTES
HORVÁTORSZÁG, DAKOVO
A Tena Népi Együttes 1985. május 10-én alakult. Munkásságuk Szlavónia és Dakovo város környékének hagyományain alapul. Az amatõr együttes programjának célja a szlavóniai és más horvát régiók hagyományainak õrzése mellett a kulturális, mûvészeti és társas értékek továbbadása, és mai modern világunkban a fiatalok figyelmének felhívása arra, hogy megismerjék és elfogadják a hagyományos értékeket. Az együttes minden koreográfiája egy adott régió szokásain, táncain alapul, melyet a zenei kíséret is követ. Jó tánctechnikai tudás, kifejezõ éneklés és virtuóz játék jellemzi õket, amelyet örömmel szemlél a közönség.


Terbete Néptáncegyüttes 
ROMÁNIA, ZILAH
A Terbete, a Szilágyság reprezentatív néptáncegyüttese 1999-ben alakult a Pro Zilah Egyesület védnöksége alatt. Céljuk a szilágysági népdalok, táncok és hagyományok minél szélesebb körû megismertetése és népszerûsítése. Rangos hazai és határon túli fesztiválok, illetve néptánc­találkozók rendszeres résztvevõje. A Kárpát-medence minden régiójában megfordult, és testvérkapcsolatokat ápol ezen régiók magyar együtteseivel.


Figurás NÉPTÁNCEGYÜTTES
MAGYARORSZÁG, NYÍREGYHÁZA
A Figurás Néptáncegyüttes rendszeres résztvevõje többek között az Országos Ifjúsági Néptáncfesztiválnak, valamint a különbözõ szólista rendezvényeknek, ahol a mûsorokat és produkciókat a zsûri mindig kiemelt díjjal jutalmaz. 


IGRICE NÉPTÁNCEGYÜTTES
MAGYARORSZÁG, NYÍREGYHÁZA
Az Igrice Néptáncegyüttes megalakulása (1983) óta gyûjti, ápolja és színpadra dolgozza a Kárpát-medence magyarságának zenei és táncos örökségét. Megalakulása óta a néptáncegyüttes bejárta Európa számos országát.


Coimbrai Egyetem Néptáncegyüttese
PORTUGÁLIA, COIMBRA
A csoport a Coimbrai Egyetemhez tartozik, amely Európa egyik legrégebbi egyeteme (1290-ben alapították). Számos helyi és nemzetközi fesztiválon képviselték már az intézményt, Portugália központi régiójában fekvõ városukat és hazájukat, ahonnan többször tértek haza elsõ díjakkal és nemzetközi elismertségû fesztiváldíjakkal.


SZIBÉRIAI MOTÍVUMOK TÁNCEGYÜTTESE
OROSZORSZÁG, NOVOSZIBIRSZK
A „Szibériai Minták” Néptánc Együttes 17 évvel ezelõtt alakult Novoszibirszkben, az A. Efremov által alapított „Gyermeki Kreativitás Háza” alapjain. Az együttes táncrepertoárjában az orosz néptáncok mellett ukrán, tatár, kozák, cigány és más táncok is szerepelnek.

#kapcsolódó

Programok a VMKK-ban

Programok a VMKK-ban

Mészáros Szilárd beszélt a Nyíregyházi Televízióban a Váci Mihály Kulturális...

88. ÜNNEPI KÖNYVHÉT

88. ÜNNEPI KÖNYVHÉT

Június 8-án ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a 88. Ünnepi Könyvhét és...