NYÍREGYHÁZA LETT A NÉPTÁNC FŐVÁROSA!

NYÍREGYHÁZA LETT A NÉPTÁNC FŐVÁROSA!

Szerda este megkezdődött a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál. Nyolc országból 400 táncos érkezett Nyíregyházára és a következő napokban izgalmas, látványos produkciókat mutatnak be. A hagyományőrző csoportok színesítik majd az augusztus 20-ai ünnepi programokat is.



Egyenként vonultak be a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői szerda este a Kossuth térre. Demarcsek György és Ugyan Attila konferálta fel őket, a népviseletbe öltözött vendégek pedig mosolyogva lépdeltek az álmélkodó közönség között. A fesztiválra nyolc országból összesen 400 néptáncos érkezett. A szomszédos Horvátország mellett a legtávolabbiak Taiwanról érkeztek, de orosz, olasz, portugál, román és természetesen hazai csapatok is képviseltették magukat. A fesztivál egyik ötletgazdája és főszervezője azt mondta, először 1984-ben léptek fel külföldön és akkor rácsodálkoztak milyen gazdag és színes a világ néptánc kultúrája. Már akkor arról álmodtak, hogy egyszer ezt a színes folklór örökséget szeretnék megmutatni a nyíregyháziaknak is. – A magyar csárdás-kultúrát többé-kevésbe ismeri mindenki, de minden népnek van valami nagyon-nagyon különleges tánc és zenei kultúrája, ezt hozzuk mi el ide. Ez egy fantasztikus dolog, hogy a nyíregyháziak láthatják a színpadon a világot, illetve a nemzeti napon meg is ismerkedhetnek velük. Odamehetnek hozzájuk és táncolhatnak velük a Kossuth téren. A másik ilyen fontos dolog a közösségépítés és a közösségformálás a hagyományőrzés mellett – tette hozzá Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője.

EGYRE NAGYOBB NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVEND

 

A fesztivál megnyitóján részt vett Szabó Tünde is. Az EMMI államtitkára azt mondta, az identitásmegőrzés érdekében az idősebb generációknak tovább kellene adni a kulturális örökséget, a fiataloknak pedig be kellene fogadni azt. Szerinte, ezért van szükség az ilyen fesztiválokra is, mert népszerűsíti a népi kultúrát. – A néptánc és népzene segít abban, hogy megismerhessük saját zenei és kulturális hagyományainkat és öröm látni, hogy egyre több szülő és általuk a gyerekek is úgy vélik, hogy a népdalok, a mesterségek, a szokások és a tánc elismerésével egy olyan különleges közösség tagjaivá válhatnak, amely nagyon sok élményt tudnak biztosítani számukra – fogalmazott dr. Szabó Tünde.

 

ÉRTÉKET ŐRIZNEK

 

Nyíregyháza polgármestere is köszöntötte a táncosokat és a közönséget, azt mondta a város támogatja a hagyományőrző csoportokat, mert értéket teremtenek, értéket őriznek és közösséget építenek. - A mi városunk a magyar néptánckultúra egyik kiemelkedő bázisa, hiszen kiváló néptáncegyüttesek, kulturális együttesek évtizedek óta működnek városunkban, akik színvonalas programokkal kápráztatnak el bennünket Ők a mindennapjaink és az ünnepeink részesei is, és mivel nagyon sok helyre kapnak meghívást, amikor elutaznak valahová, a mi kulturális nagyköveteink is – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, polgármester.

 

A fesztivál négy napja alatt többször is bemutatkoznak a csoportok. A legnagyobb attrakció augusztus 20-án lesz. Ekkor a táncosok a nemzeti ünnep programsorozatát színesítik majd. Délután öt órakor a nemzetek aratási szokásait mutatják be, héttől világzenei koncerten vesznek részt, este nyolckor pedig fesztiválzáró gálaműsort adnak.

 

Z. Pintye Zsolt

#kapcsolódó

Inczédys verébavató!

Inczédys verébavató!

Izgalmas verébavató ünnepséget szerveztek a Nyíregyházi SZC Inczédy György...

Szakmák Éjszakája 2018-ban is!

Szakmák Éjszakája 2018-ban is!

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!