Összegzés a 2017-es felvételiről

Összegzés a 2017-es felvételiről

A jelentkezők 70 százaléka jutott be a felsőoktatásba valamely 2017.szeptemberben induló képzésre, közel háromnegyedük arra a szakra, amelyet első helyen jelölt meg. A felvettek többsége nappali tagozatos, állami ösztöndíjas alapképzésen kezdi meg tanulmányait, a legtöbb gólyát pedig a gazdaságtudományok képzési területen találjuk.

A felvettek általános adatai

A 2017. évi általános felvételi eljárás során összesen 105 868 fő nyújtott be érvényes jelentkezést a magyarországi felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések valamelyikére. Közülük 72 641 fő nyert felvételt, ami körülbelül 69%-os bejutási arányt jelent. A jelentkezők 51%-a, a felvettek közel háromnegyede az elsőként megjelölt jelentkezési helyre, 15% a második jelentkezési helyre, körülbelül 11% pedig a harmadik vagy ennél későbbiként megjelölt képzésre nyert felvételt.


Felvettek megoszlása aszerint, hogy hányadik megjelölt helyre nyert felvételt
(minden képzési szint, munkarend és finanszírozási forma)


A felvettek 8%-a felsőoktatási szakképzésen, 10%-a osztatlan mesterképzésen kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben. 16% mesterképzésre, míg a felvettek döntő többsége, mintegy kétharmada (66%) alapképzésre iratkozhat be.

Felvettek száma képzési szintenként
(minden munkarend és finanszírozási forma)



A jelentkezők 53%-a, a felvettek több mint háromnegyede (77%) állami ösztöndíjjal támogatott képzésre került be. Önköltséges formában a felvettek 23%-a kezdheti meg ősszel a tanulmányait. A felvettek több mint kétharmada (70%) nappali, több mint egynegyede (28%) pedig levelező munkarendű képzésre lett felvéve. Az esti és a távoktatásban szervezett képzésekre felvettek aránya együttesen körülbelül 2%-ot tett ki (az ilyen munkarendben meghirdetett képzések nagyon alacsony számának megfelelően).

Felvettek száma munkarendenként
(minden képzési szint és finanszírozási forma)


A 2017-es általános eljárásban a képzési területek között a gazdaságtudományok képzési terület lett a legnépesebb, a felvettek közül körülbelül minden ötödik hallgató (22%) ide jutott be. A műszaki képzésre került be a felvettek 14%-a, és a pedagógusképzés képzési területre további 12%-a. A bölcsészettudomány és az informatika képzési területek a felvettek 9-9%-át, az orvos- és egészségtudomány képzési terület a felvettek 7%-át adja. Jelentős létszámúak lettek még az agrár, a jogi és a társadalomtudomány, valamint a természettudomány képzési területek – az előbbi háromra a felvettek 5-5%-a, az utóbbira is 4%-a került be.


Felvettek megoszlása képzési területenként
(minden képzési szint, munkarend és finanszírozási forma)

Az állami ösztöndíjjal támogatott nappali tagozatos alap- és osztatlan képzések között a műszaki képzési terület képzéseire került be a felvettek több mint ötöde (21%), ezt a pedagógusképzés (14%), az informatika (13%), valamint az orvos- és egészségtudomány és a bölcsészettudomány (11-11%) képzési területek követik.

Alapképzésre vagy osztatlan képzésre felvettek megoszlása képzési területek szerint
(minden képzési szint, munkarend és finanszírozási forma)



felvi.hu

fotó:internet


#kapcsolódó

Halálos baleset történt vasárnap este - Mentőautó ütközött

Halálos baleset történt vasárnap este...

További információért kattints ide!

A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája

A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja,...

A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája