TÁMAD A PARLAGFŰ

TÁMAD A PARLAGFŰ

A következő napokban egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja. Erre hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatal. A szakemberek többnapos, térképes pollenkoncentráció előrejelzést is készítenek az ország teljes területére.

A hét második felében parlagfű pollenkoncentrációjának fokozatos emelkedése várható. Az Alföldön, a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el ismét a nagyon magas szintet. Emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas, illetve nagyon magas szintet. A csalánfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége általában a közepes-magas tartományban alakul. Az üröm és a libatopfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony koncentrációban van jelen, de előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. Az Országos Közegészségügyi Intézet többnapos, térképes pollenkoncentráció előrejelzést is készít az ország teljes területére. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer fokozatainak megfelelően színezett térképek jó tájékozódási alapot jelenthetnek az allergiások számára arról, hogy az elkövetkező napokban milyen pollenterhelésre, illetve milyen erősségű tünetekre számíthatnak. A 4 napos előrejelzések hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön készülnek el. Az előrejelzés részben a megelőző napokban mért parlagfű pollenkoncentráció értékeken, részben az elkövetkező napokra várható időjárás-előrejelzésen alapul.

 

TANÁCSOK AZ ALLERGIÁSOKNAK

 

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre, a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermekeket, a fiatalokat. A szakemberek azt javasolják, hogy az allergiától szenvedő a panaszok jelentkezése esetén minél előbb forduljon háziorvosához vagy allergológushoz. Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsön a szabadban. Mosson hajat naponta lefekvés előtt, hiszen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Minél gyakrabban és alaposabban porszívózza a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzon. A cipőket naponta tisztítsa nedves ruhával, törölje át. Naponta cserélje és mossa ruháit, mert a pollen könnyen rátapad. Gyakran cseréljen ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot. Kerülje a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén. Késő este vagy hajnali 6 óra előtt szellőztessen, mert a pollenkoncentráció általában éjjel alacsonyabb. Magas pollenszórás idején pedig ne nyissa ki a gépkocsik ablakát menet közben.

 

Szoboszlai Tibor

#kapcsolódó

A temetők fejlesztései mindenszentekig befejeződnek - Lakossági igények alapján

A temetők fejlesztései mindenszentekig...

A temetők fejlesztései mindenszentekig befejeződnek - Lakossági igények alapján

SUNSHINE ANGYAL A KOSSUTH TÉREN

SUNSHINE ANGYAL A KOSSUTH TÉREN

December 22-én, pénteken délután 15 órakor leszáll a Sunshine Angyal Nyíregyházán,...