Erasmus+ hallgatói ösztöndíjak a Nyíregyházi Egyetemen!

Erasmus+ hallgatói ösztöndíjak a Nyíregyházi Egyetemen!

Miért érdemes Portugáliába utazni Erasmus ösztöndíjjal? Hogyan lehet egy év alatt két nyelvet is tökéletesen megtanulni, és hogyan lehet kihozni a legtöbb élményt az Erasmus programból? Az alábbi élménybeszámolóban Nouar Dalila gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató elmondja, mit is jelentett számára az Erasmus program!

„Ezek az utazások nagyon fontosak voltak saját belső fejlődésem szempontjából…” - Nouar Dalila élménybeszámolója a Portugáliában eltöltött Erasmus tanulmányi mobilitásról


A 2016/2017-es tanévben szeptember 12-én kezdődött el az Erasmus+ tanulmányi mobilitásom Portugáliában, Évora városában. Egy három és fél órás repülő úttal érkeztem meg Lisszabonba, majd onnan egy busszal másfél óra alatt Évorába.

Évora egy kis történelmi és egyetemi város, 56 ezer lakossal. Portugália közepén helyezkedik el és az UNESCO világörökség része, melyet nagyon sok turista látogat. Az Évora-i Egyetem, ahol az Erasmus mobilitásom alatt gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató voltam, Portugália második legrégebbi egyeteme, több mint 8000 hallgatóval, melyből 500 külföldi programban résztvevő hallgató.

Ez a tanév Portugáliában minféle szempontból gazdagító volt. Először is nagyon érdekes volt megtapasztalni milyen egy külföldi egyetem hallgatója lenni. Szerintem nagyon szerencsés vagyok, hogy lehetőségem volt összehasonlítani két különböző oktatási rendszert, a diákok hozzáállását a tanuláshoz, a tanárok és diákok közötti kapcsolatot. Nagyon élveztem a tanórákat és úgy érzem, hogy sokat tanultam és fejlődtem általuk. Szakmai szempontból is nagyon gazdagító volt, mert más látásmódokat is megismertem. Az Évora-i egyetemen felvett összes tantárgyaimat sikerült az itteni tanárokkal egyeztetve elfogadtatni, így nem veszítettem egy félévet sem.
Nyelvtanulás szempontjából mindenképpen ajánlom az Erasmus-t. Szerintem nincsen ennél hatékonyabb, gyorsabb és élvezetesebb nyelvtanulás. Az első félévben angol és portugál nyelven oktatott óráim voltak, majd a második félévben az összes órámat portugálul hallgattam. Az angolt sokat kellet használnom a többi Erasmus-os diákkal való kommunikáció során, mely az angol órák mellett a nyelvi gyakorlatot biztosította, ezért az angoltudásom jelentősen fejlődött. A portugál nyelvet viszont érkezésemkor egyáltalán nem ismertem. Ezért az elején nagyon nehéz volt az órákat követni, de a tanárok nagyon segítőkészek voltak így ezeket a tantárgyakat is teljesíteni tudtam. Az első félév végén már sok mindent értettem, de valójában a második félév volt a portugál nyelv szempontjából a nagy előrehaladás. Már kezdtem beszélni a nyelvet és próbáltam minél többet gyakorolni. Így, a tanév végén, az órákon már mindent értettem és nagyon jó jegyeket szereztem. Ez segített abban, hogy a második félévben sokkal jobban tudtam beilleszkedni a portugál diákok közé. Nagyon jó és mostanáig tartó barátságokra leltem közöttük.

Már a kiutazásom előtt az Évora-i Erasmus diákok hálózata (Erasmus Student Network), kapcsolatba lépett velem, és az ottani élethez minden szükséges információt megkaptam tőlük. Még egy “buddy”-t is adtak nekem, aki egy ottani diák volt, és aki bármikor segített nekem, amikor szükségem volt. Nagyon hasznos volt ez a segítség főleg az elején, amikor még nem tudtam hogyan mennek kint a dolgok. Ez a szervezet mindenféle programokat és utazásokat szervezett az Erasmus-os diákoknak. Sok programjukon és utazásaikon is részt vettem. Így lehetett a legjobban a többi Erasmus-os diákkal megismerkedni. Ha mindenféle nemzetiséggel szeretnél találkozni, én mindenképpen az Erasmus-t ajánlom neked. Életemben nem találkoztam ilyen sok különböző nemzetiségű fiatallal. Számomra egy életre szóló élmény volt megismerkedni különböző kultúrákkal, és teljesen megváltoztatta látásmódomat a világról. Sokat tanultunk egymástól. Szerintem fiatalként ez egy olyan tapasztalat, amely mind a magánéletben, mind a szakmai életben nagyon hasznos lehet.

Kiutazásom előtt kollégiumi szállást kaptam, ami nagyon tetszett, mert még teljesebben tudtam megélni az ottani egyetemi élet hangulatát. Ketten voltunk egy szobában, és három különböző nemzetiségű Erasmus-os szobatársaim voltak a tanév során. A kollégium praktikus elhelyezkedésű és szépen fenntartott volt.

A második félévben, mivel már teljesen otthonosan éreztem magam Portugáliában, már egyedül is jártam az országot. Szinte minden második hétvégén egy új helyen jártam, és mivel Évora szinte az ország közepén van, könnyen el tudtam jutni a déli és az északi városokba. Portugália egy gyönyörű ország, és különösen a tengertől (ahová bármikor másfél óra alatt eljuthattam) nehezen tudtam elbúcsúzni hazautazásomkor. Ezek az utazások nagyon fontosak voltak saját belső fejlődésem szempontjából, hiszen ezekben a szituációkban sokkal jobban tudtam megismerni a képességeimet. Mivel a pénzzel tudatosan gazdálkodtam, az ösztöndíjból nemcsak a szállást, az étkezést, hanem még az utazásaimat is ki tudtam fizetni. Valójában csak az utolsó utazásomat a Portugáliai szigeteken (Os Acores) kellett saját pénzből finanszíroznom. Előtte, több mint 15 portugál várost látogattam meg, északtól a déli részig, és még Marokkót is felfedeztem egy 9 napos Erasmus diákoknak szervezett csoportos utazáson.

A Nyíregyházi Egyetem hallgatóinak elérhető Erasmus ösztöndíj lehetőségről Dudás Éva koordinátor ad tájékoztatást az „A” épület 27-es irodában! További információk az nye.hu/international oldalon találhatók!

#kapcsolódó

Így szerezhettek diplomát Ázsiában teljesen ingyen

Így szerezhettek diplomát Ázsiában...

Kétéves mesterszakon, négyéves doktori képzésen vagy egy-két szemeszteres részképzésen...

Motoros Mikulások Nyíregyházán

Motoros Mikulások Nyíregyházán

Motoros Mikulások és hóesés Nyíregyházán! Ráadásul ma kapcsolják fel az adventi...