ORSZÁGOS MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ

ORSZÁGOS MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ

ORSZÁGOS MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐVEL NÉPSZERŰSÍTIK KODÁLY ZOLTÁNT! A JÁTÉK OKTÓBER 2-ÁN VESZI KEZDETÉT.

Egyedülálló, határokon átívelő, hagyományos feladatokat és a fiatalok körében is népszerű szórakoztató-kulturális elemeket ugyancsak tartalmazó országos online zenei játék veszi kezdetét október 2-án. Középpontjában a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltán és az általa felépített zenei örökség áll. 



A 2017 októberében induló országos vetélkedő célja, hogy minél szélesebb körrel megismertessék Kodály Zoltán életét és munkásságát, felkelteni az érdeklődést művei iránt, könnyebbé tenni azok befogadását. Erősíteni szeretnék az együtténeklés örömét, függetlenül a települések nagyságától és a résztvevők korosztályától. 



Bak Lajos, a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója, az esemény főszervezője az M1 Híradóban elmondta: családokra, gyermekekre, fiatalokra koncentrál a program, főként a kreativitást szeretnék előtérbe helyezni. Az online játék három fordulóból áll, majd egy nagy gálaesttel és közös énekléssel zárják a programot. 



Kvízjáték, illusztráció és koreográfia készítés is szerepel a feladatok között  



Az első fordulóban egy különleges kvízjátékban kell helyt állniuk a versenyzőknek, ahol egy keresztrejtvény formájában kell válaszolni a kérdésekre. 



A második fordulóban a kreativitás kerül előtérbe, ahol egy Kodály Zoltán által gyűjtött népdallistából kell kiválasztaniuk egyet, amire vagy új szöveget írnak, vagy a dallamot újítják meg. 



A harmadik fordulóban pedig vagy egy Kodály népdalra kell illusztrációt készíteni, vagy egy újfajta koreográfiát összeállítani a Székely fonó vagy a Galántai táncok egy három perces részletére. 



Az esemény legizgalmasabb, és ebben a műfajban egyedülálló programja lesz az „Énekel a világ”. A nagyszabású közös éneklést Durányik László vezényli, és két Kodály művet együtt énekel majd a helyszínen mintegy 1000 gyermek, akikhez a világ bármely pontjáról csatlakozhatnak a kórusok országhatáron innen és túl. A közvetítés live-streamen követhető, a kották az esemény honlapjáról lesznek letölthetők. A szervezők számos kórus részvételére számítanak az országból és a határokon túlról is. 



Határon innen és határon túlról is várják a jelentkezőket 



A Kodály Zoltán tudáspróbára a játék portálján szükséges regisztrálni. A vetélkedő meghirdetése az egész országra kiterjed, annak felhívását valamennyi közművelődési intézménybe és könyvtárba eljuttatták a szervezők. 



Az online lebonyolítás lehetővé teszi, hogy az ország bármely pontjáról, sőt a határon túlról is részesei legyenek a programnak. 



Kvízkérdések mellett saját produkciót is be kell mutatni a versenyzőknek 



Kodály Zoltán maga is hangsúlyozta az aktivitás szerepét, ezt is szem előtt tartották a programsorozat összeállítói. 



A műveltségi vetélkedő előkészítésében és lebonyolításában több intézmény részt vesz: a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, a Magyar Népművelők Egyesülete, NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú KFT., illetve az Informatikai és Könyvtári Szövetség. 

A verseny során sok tapasztalatot szerezhetnek a fiatalok 

Az ünnepélyes díjátadó és záró rendezvényre 2017. december 15-én Kecskeméten kerül sor Bogányi Gergely zongoraművész mellett közel húsz helyi kórus lép fel, illetve élő bejelentkezés segítségével más települések énekkarai is közreműködnek majd. 

A két kollégium közös pályázata a szervezők reményei szerint hozzájárul Kodály munkásságának élményszerű megismeréséhez, valamint a vetélkedő a korszerű nyomtatott és digitális szakirodalom értő használatának gyakorlatát is segíti. A játékosok forráshasználatban való jártassága erősödik, a különféle adatbázisok és technikai eszközök alkalmazása észrevétlenül és szórakoztató formában járul hozzá a digitális kompetencia fejlődéséhez.


petofilive.hu

#kapcsolódó

Fanni már megint elkalandozott...most vajon hová?

Fanni már megint elkalandozott...most...

Farkas Fanni MINDENT kipróbál. Hátizsákkal bejárja a megyét, felkutatja a legérdekesebb...

EGY ÁLOMSZÉP KASTÉLY NYOMÁBAN

EGY ÁLOMSZÉP KASTÉLY NYOMÁBAN

A cégénydányádi Kölcsey-Kende Kúriáról számos alkalommal láttam gyönyörű fotókat...