4 aprósüti 1 tésztából

2017.10.07.
Egy tésztából gyorsan négy, teljesen különböző ízvilágú, de nagyon finom aprósüteményt készíthetsz! Próbáld ki!

Alaprecept:

60 dkg liszt

40 dkg vaj vagy margarin

20 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

2 tojássárgája

1 csomag sütőpor

 

Az első adaghoz (Linzer és Ischler):

baracklekvár

porcukor

csokimáz

fél diószemek

 

A második adaghoz (Mogyorós kekszek):

5 dkg pörkölt, őrölt mogyoró

 

A harmadik adaghoz (Mákos csókok):

 

5 dkg darált mák

1 kávéskanál fahéj

meggylekvár

A tészta hozzávalóiból készíts linzertésztát, majd oszd 3 egyenlő részre.

 

Linzerek: Az első adagot nyújtsd vékonyra, majd szaggass belőle köröket, és virágokat (egy telit és egy középen lukasat). Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180°C-on 10 percig. Egy teli és egy lukas virágot ragassz össze baracklekvárral, majd folytasd, amíg a virágok el nem fogynak. Porcukorral szórd meg őket.

 

Ischlerek: A köröket baracklekvárral ragaszd kettesével össze, majd a felső kört mártsd csokimázba, és még mielőtt a máz megszilárdulna, tegyél rá 1-1 fél diót.

 

Mogyorós kekszek: A második adag tésztához adj hozzá 5 dkg pörkölt, darált mogyorót, jól gyúrd át, majd szaggass belőle csillagokat, fenyőket, szívecskét, vagy más formát. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on kb. 10-12 percig.

 

Mákos csókok: A harmadik adag tésztához keverj hozzá 5 dkg darált mákot és 1 kávéskanál fahéjat, majd nyújts belőle hosszú, vékony rudat. A rudat ezután szeleteld fel apró korongokra. Fogj egy fakanalat, a végét mártsd lisztbe, és ezzel készíts a kis korongokon bemélyedéseket. Ezeket töltsd meg meggylekvárral, vagy valami más, pikáns lekvárral. 180°C-on süsd őket sütőpapírral bélelt tepsiben.

 

Zbyszewski Grzegorzné receptje

Kép forrása: Maroni cukrászda

Forrás: http://webcukraszda.hu/aprosutemenyek-4-az-1-ben/