EZ A SZAKMA KELL NEKEM!

EZ A SZAKMA KELL NEKEM!

„Ez a szakma kell nekem!” címmel tartott rendezvényt a Nyíregyházi Szakképzési Centrum az általános iskolák pályaválasztási felelőseinek. A cél az volt, hogy bemutassák a központ intézményeit, az ott zajló innovációkat, az együttműködési lehetőségeket, és a képzési struktúrákat.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrumhoz 10 szakképző iskola tartozik, 8 nyíregyházi, egy tiszavasvári és egy tiszalöki. Szeptemberben 13 telephelyen kezdték el az új tanévet, közel 7500 gyerek 320 osztály és 800 fős dolgozói kollektíva segíti ezt a munkát. A szakképzési centrumok annak idején azért jöttek létre, hogy a helyi munkaerő piaci igényeket kiszolgálva végezzék a képzést, ezt teszik most is iskolarendszerben, szakgimnáziumokban, szakiskolában, felnőttoktatás keretében és felnőttképzési tanfolyamokat is szerveznek. Gurbánné Papp Mária főigazgató elmondta, a legfontosabb feladatnak a szakképzés népszerűsítését, vonzóvá tételét tartja, ezért nagyon sok rendezvényt szerveznek, így hívták életre ezt a jelenlegit is.


Segít a Szakképzési Centrum


„Pályaorientációs rendezvényt szerveztünk ma és erre a rendezvényre szeretettel invitáltuk a Nyíregyházi Tankerületi Központhoz tartozó valamennyi általános iskola pályaválasztási felelősét és bármelyik érdeklődő kollégát. Az lenne a célja ennek a rendezvénynek, hogy már a pályaválasztás kezdetén segítsük az általános iskolásokat. Azt gondolom, nem egyszerű 14 évesen pályát választani vagy egyáltalán gondolkodni arról, hogy mi is lesz, ha nagy lesz. Nagyon sok pályaorientációs rendezvényt szervezünk, de ezeken a rendezvényeken kívül fontos, hogy napi kapcsolatban legyünk az általános iskolásokkal” – tette hozzá főigazgató asszony.


Nem elég ismertek a szakmák

Az esemény iránt nagy volt az érdeklődés, az általános iskolák képviselői elmondták, nagyban elősegítené a diákok továbbtanulását, ha jobban megismernék a szakmákat. Ezért is örülnek annak, hogy a Nyíregyházi Szakképzési Centrum intézményei kinyitották kapuikat.


„Nyolcadik osztályos osztályfőnök vagyok és a gyerekeimen is láttam azt, hogy elég bizonytalanok abban, hogy mik leszek, ha nagyok leszek? Ez a nagy kérdés most a családokban és a gyerekek fejében is. Nyilván ennek érdekében vannak tájékoztatók, megyünk pályaválasztási tanácsadásokra, és ez is jó lehetőség volt, hiszen innen is tudok információt vinni a gyerekeknek arról, hogy miért érdemes azon elgondolkodni, hogy szakmát válasszon és ezt az életutat válassza, mert sajnos nem a legnépszerűbbek a szakmák ma” – mondta el Illés Zoltán a Bem József Általános Iskola tanára.


Érdemes szakmát választani

A továbbtanulás előtt álló diákoknak egyre jobban megéri szakmát, illetve hiányszakmát választani. Az utóbbi választása esetében számos ösztöndíjprogrammal és pályázattal támogatják a tanulókat. A hiányszakmák listája évről évre változik, de az aktuális rangsor megtalálható a Nyíregyházi Szakképzési Centrum weboldalán is, awww.nyiregyhaziszc.hu oldalon.

Kanócz Rita

Fotók: Szarka Lajos

#kapcsolódó

ÚJABBNÁL ÚJABB KÖTETEK KÖNYVTÁRUNK POLCAIN

ÚJABBNÁL ÚJABB KÖTETEK KÖNYVTÁRUNK...

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár mindig is hatalmas...

Arany János Gimnázium ballagási fotók

Arany János Gimnázium ballagási fotók

Nézd meg a képeket, hogy ballagtak az "aranyos" diákok!