Fontos, hogy kialudd magad!

2017.10.09.
Az alváshiány súlyos következményekkel járhat, ezért érdemes legalább 8 órát aludni éjszakánként.

Már a nagyi is megmondta, milyen fontos, hogy kipihend magad, és te is tudod, hogy az alvás -bár időpocsékolásnak tűnik- létfontosságú az életben maradásunkhoz és az egészséges működésünkhöz. De miért is olyan lényeges, és mi történik, ha nem kapja meg az álom-akkud a megfelelő töltést?1. Borzalmasan fogsz kinézni. Az alváshiány azonnal nyomot hagy rajtunk, és ezeket a nyomokat természetesen nem csak a szépséged bánja. A szem alatti karikák, a színtelen ábrázat, és a véres szemgolyók csak a külső tünetek.


2. Hajlam a betegségekre. Mivel a szervezeted nem kapja meg a megfelelő pihenést, így nem szabadul meg egy csomó stressztől, amik biokémiai vegyületek formájában is ott grincseskednek benned. Ezek miatt az alattomos kis dolgok miatt pedig fogékonyabb leszel a szív-, cukor- és vérnyomásbetegségekre. Na, meg a többire.


3. Egy ingerült vadállat vagy! Kell ezt ragozni? Az inszomnia súlyos nappali tünete, hogy a delikvens ingerült, szétszórt, robbanékony, bunkó, vagy levert.4. Felszalad pár kiló. Kutatások kimutatták, hogy az alváskor termelődő leptin segíti a zsíranyagcserét, alvás hiányában viszont a ghrelin termelődik jobban, ami az ellenkezőjéhez vezet. Ki vagy, ha éhes vagy? Hát még, ha nem alszol!

5. Romlik a memória. Amikor alszunk, bonyolult agyi folyamatok zajlanak, a napi információk bevésődése és feldolgozása. Ha ez sérül, akkor memória problémák is felléphetnek, nem beszélve a fentebb említett szétszórtságról, ami szintén nem vezet sok jóra.


6. Álom-álom... Mindmáig vitatott az álmok szerepe, pedig milyen jó is néha, hogy repülünk, vagy épp szerelmesek vagyunk, netán egy filmbe csöppenünk. Van, akik szerint a napi eseményeket dolgozzuk fel általuk, van, akik szerint viszont jóval bonyolultabb az álom szerkezete, és ilyenkor kilépünk a testünkből. Lényeg, hogy szükség van rá, és ez csak alvással valósulhat meg.Végezetül pedig birka számolgatás helyett néhány tipp, tanács, ha nehezen alszol el:

- Van, aki a langyos tejre esküszik. Hát, próba-szerencse.

- Tartsd nyitva a szemed! Állítólag, ha már majd elalszol, de mégsem, akkor hatékony lehet, mert nagy erővel fog lecsukódni.

- Agykontroll. Ez sok másra is jó, ha tényleg tartós megoldásra vágysz, érdemes egy tanfolyamra elmenni.

- A csodás melatonin. Ez a tabletta egy természetes anyag, ami egyébként elalváskor termelődik a szervezetünkben. Akinek nem termelődik elég, az kicselezheti vele a természetet. Ráadásul a melatonin felelős az öregedési folyamatok gátlásáért, úgyhogy extrán jól jársz vele.forrás,fotók: noizz.hu