ELSÖPRŐ CANTEMUS SIKER

ELSÖPRŐ CANTEMUS SIKER

Újabb elsöprő sikert aratott a Nyíregyházi Cantemus Kórus Cantemus Gyerekkara. Ezúttal Nyíregyháza testvárosában, Biesko-Biala-ban mérettették meg magukat a gyerekek a nemzetközi kórusversenyen. Hat díjat hoztak el a versenyről, köztük volt a verseny Nagydíja és Szabó Dénes karnagy Legjobb Karvezető Különdíja is.

Lengyelországban mérettette meg magát a Nyíregyházi Cantemus Kóruscsalád Cantemus Gyerekkara. 13. alkalommal rendezték meg Nyíregyháza testvérvárosában a Gaude Cantem nemzetközi versenyt.

 

Eddig a lengyelek nyerték a nagydíjat, most a Cantemus


– Bielsko-Biala-ban 13. alkalommal rendezik meg a Guade Centem nevezetű versenyt, amelyen úgy látom, hogy a története során elsősorban a lengyel kórusoknak nagy kihívás. Mindig megjelenik egy-egy külföldi kórus is, de a lengyelek többségben vannak. Ebben az esetben például a 23 kórusból 20 lengyel volt és csak 3 volt külföldi. Két Csehországból és egy Magyarországról érkezett kórus. Hogy miért mentünk oda? A polgármester úr megígérte, hogy elküldi a Cantemus kórust erre a versenyre, hisz Nyíregyháza és Bielsko-Biala testvérvárosok. Testvérvárosi találkozó alkalmával a lengyel küldöttség hallott bennünket énekelni, hallható és látható volt, hogy nagyon tetszett nekik. Mi nem ismertük még a Bielsko-Biala-i kórus lehetőségeket, de most hogy hazajöttünk már látjuk, hogy kiváló kórusok vannak abban a városban, sőt ennek a versenynek a Nagydíját az elmúlt 13 alkalomból négyszer is ők nyerték. Most majd meggondolják, hogy még egyszer odahívnak-e bennünket vagy nem – mondta el Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze.


A lengyelországi eseményen dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is részt vett, aki elmondta nagyon büszke volt a nyíregyházi gyerekekre. Hozzátette Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze maximális elismerést érdemel, hiszen fantasztikus munkát végez és mindenhol bebizonyítja nagyságát, amerre jár a világban.

 

Szigorú volt a zsűri

 

– Nagyon nagyon szépen énekeltek és én néztem a zsűrinek az arcát, amely hat olyan emberből állt, akinek rezzenéstelen és nagyon nagyon szigorú volt az arca és láttam, hogy fel-fel néznek a kottából a pontozás közben. Már akkor lehetett érezni azt, hogy a Cantemus Kórus megbecsülésben fog részesülni, de azt hogy ilyen nagyban, azt nem sejthettük – fűzte hozzá dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.


A megmérettetésen 23 felnőtt, ifjúsági és gyermekkar vett részt, ebből 20 volt lengyel és mindössze 3 külföldi, ezért is nagy dolog, hogy hat díjat is megkaphatott a nyíregyházi kórus és karvezetőjük. A gyerekeknek óriási élmény volt a verseny.

 


Maradandó élmények

 

– Állni a színpadon és úgy ott állni, hogy mi nyertük meg a nagydíjat, az egész versenyt, nagyon nagyon felemelő érzés volt és mindenkit boldogság töltött el – mondta el Jámbor Gabriella a Kodály Zoltán Általános Iskola diákja.


A versenyre való felkészülés során sokat próbáltak a gyereke, de a színpadra állva már nem is emlékeztek a nehézségekre.


Kemény felkészülés, hat díj


– A felkészülés igen kemény volt, viszont amikor felmentünk a színpadra, eltűnt minden izgalom, megcsináltuk amit meg kellett és sikerült mindent jól elénekelni – mondta el Lőrinczy Laura a Kodály Zoltán Általános Iskola diákja.

A Cantemus Gyermekkar megkapta a Gyermekkari Kategória I. helyét, a legjobb gyermekkarnak járó Zsűri Különdíjat, a Legjobb Külföldi Kórus díját, a Katowicei Zeneakadémia Nagydíját, a Nagydíjat és Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze, a Legjobb Karvezető különdíját.

 

#kapcsolódó

Végre itt a VAKÁCIÓ!

Végre itt a VAKÁCIÓ!

VÉGET ÉRT A 2017/18-AS TANÉV!

Annyira édesek - ezt látnod kell!

Annyira édesek - ezt látnod kell!

Egy kreatív fotós, pár bűbájos kutya, egy jutalomfalat és a legjobban elkapott...