Emlékezés 56 hőseire a Vasváriban

Emlékezés 56 hőseire a Vasváriban

1956 a mi forradalmunk volt, hétköznapi magyar emberek forradalma, akik nem szeretik, ha sokáig elnyomás alatt tartják őket. A nyíregyházi 56-os forradalmárok is ilyen honfitársaink voltak, orvosok, mérnökök, katonák, vasutasok, tanárok, diákok és sorolhatnám még …

Mi, a Vasváris Színjátszó Kör tagjai tavaly elhatároztuk, hogy a helyi emberek sorsán keresztül emlékezünk az akkori eseményekre. Az elmúlt évben már helytörténeti kutatások alapján készítettük el  emlékműsorunkat Rácz Istvánról, aki magyar-francia szakos tanár volt a Vasvári Pál Gimnáziumban és Dandos Gyuláról, aki a Kossuth Gimnázium diákjaként vezette az akkori fiatalokat.


A 2017-es előadásunk előtt sikerült felvennünk a kapcsolatot Rácz István tanár úr még ma is élő gyermekeivel és rokonaival. Személyes találkozás és beszélgetés után készítettük el az előadássorozat második részét. Hogy a diákok is jobban tudjanak azonosulni az akkori hősökkel, nem hagyhattuk ki a darabból Dandos Gyula diákvezért sem, aki úgy tekintett a tanár úrra, mintha az édesapja lenne, hiszen Gyula korán elveszítette a szüleit.


Az előadásunkra meghívtuk az élő hozzátartozókat, akik elfogadták a meghívást, és meghatódva nézték végig az édesapjukról szóló emlékezést.


Az előadás után a gimnázium diákújságírói készítettek riportot a hozzátartozókkal, amely hamarosan megjelenik a Momentán  c. iskolaújságban.

 

Terveinknek megfelelően, a következő években szeretnénk még feldolgozni az akkori eseményeket. Úgy gondoljuk, hogy a forradalom résztvevői itt vannak velünk, amíg emlékezünk rájuk.

#kapcsolódó

SZÁZNEGYVEN ÉVE SZÜLETETT KRÚDY GYULA

SZÁZNEGYVEN ÉVE SZÜLETETT KRÚDY GYULA

A századelő magyar irodalmának egyik legjelentősebb írója, a magyar Szindbád,...

Boldog Nőnapot Minden Kedves Női Olvasónknak!

Boldog Nőnapot Minden Kedves Női Olvasónknak!

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja!