Újabb kitüntetés Dénes bácsinak

Újabb kitüntetés Dénes bácsinak

Japán kormányzati kitüntetés Szabó Dénesnek! Gratulálunk!

Szabó Dénesnek, a Cantemus Kórus vezetőjének a “The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Rays” – A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje kitüntetés adományozásáról.


A japán kormány a 2017. évi külföldieknek szóló őszi kitüntetéseket november 3-án tette közzé, melyek között kihirdette Szabó Dénesnek, a Cantemus Kórus vezetőjének és karnagyának adományozott kitüntetést.


A kitüntetés megnevezése: “The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Rays” – A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje


A kitüntetés indoklása: A Japán és Magyarország közötti kapcsolatok és barátság fejlődéséhez a zene révén való hozzájárulásáért


Név: Szabó Dénes


Életpálya: A Cantemus Kórus vezetője és karnagya; a Magyar Művészeti Akadémia tagja;


Állampolgárság, lakóhely: Magyar, Nyíregyháza

Szabó Dénes a Cantemus Gyermekkórussal Japánban először 1992-ben tett látogatása óta számtalanszor járt Japánban, amelynek sok különböző városában koncertezett, ezzel párhuzamosan – az általános iskolákat és középiskolákat is beleértve – a helyi kórusokat vezényelte.


Ezen túlmenően, napjainkig Japánból több mint kétezer diákot, kórust, karmestert és zenetanárt fogadott továbbképzésre, amivel nagy mértékben hozzájárult a japán kórusok színvonalának emeléséhez.


A zenén keresztül létrejött ezen kapcsolatok hozzájárulnak Japán és Magyarország fiataljainak egymás közötti személyes kapcsolatainak fejlődéséhez is.


Ezek alapján a japán kormány úgy döntött, hogy Szabó Dénes úrnak mindezen kiváló eredményéinek elismeréséként A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendjét adományozza.

Eddig a Japán Nagykövetség sajtóosztályának közleménye! A Nyíregyházi Cantemus Kórus az őszinte elismerés és gratuláció mellett, ami Szabó Dénest a Cantemus Kórus igazgatóját és vezetőjét megilleti, kiemelné azt is, hogy e kitüntetés kiérdemlésében kétségtelenül nagyon fontos szerepe volt a Cantemus Kórus énekkarainak Japán útjait és koncertjeit szervező testvérpárnak, Sumio és Fukiko Gotodának, melyek közül sajnos már csak Fukiko Gotoda van életben. A történet nagyjából ismert a nagyközönség előtt is. Sumio Gotoda a japán NHK televízió munkatársaként, még a 80-as években hallotta énekelni a Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkart egy ISME konferencián és már akkor elhatározta, hogy a kórust ki fogja utaztatni Japánba és koncerteket szervez az együttesnek. Ez meg is történt, először 1992-ben, majd azután gyakorlatilag évente utazhatott egy-egy Cantemus együttes a felkelő nap országába. A kapcsolat Sumio Gotoda halálával sem szakadt meg, hiszen úgy ahogy korábban is, testvére Fukiko segített a kórusok koncertjeinek szervezésében.

A Nyíregyházi Cantemus Kórus ezért Szabó Dénes mostani kitüntetése kapcsán is nagyrabecsülését és szeretét szeretné kifejezni Fukiko Gotoda aszzony felé!

#kapcsolódó

Könyvtári teadélután az egyetemen

Könyvtári teadélután az egyetemen

Részletekért kattints ide!

Szívügyem az egészségem a Kodályban

Szívügyem az egészségem a Kodályban

A gyerekek és szülők együtt sportoltak szombaton a Kodály Zoltán Általános...