Lesz hó karácsonykor?

Lesz hó karácsonykor?

Az ország legismertebb magánmeteorológusa szerint egyelőre még korai a szánkókat és a síléceket elővenni, de aki ilyesmit szeretne adni karácsonyra szeretteinek, nyugodtan tegye, hiszen az előrejelzése szerint bizonyosan használni is tudják majd azokat.

– Nem számíthatunk kirívóan hideg télre, az előrejelzés alapján inkább úgy jellemezném az előttünk álló hónapokat, hogy változatos, hullámzó időjárásra számíthatunk – foglalta össze prognózisa lényegét Dávid Mihály.

A nyíregyházi magánmeteorológus kifejtette, novemberben átlagos, a hónapra amúgy is jellemző időjárásra van kilátás: azaz egyre inkább hűl a levegő, a hónap második felétől megjelennek az éjszakai fagyok, s nappal sem lesz tíz foknál magasabb a csúcshőmérséklet. Sőt, a hónap vége felé egyre inkább hidegebbre fordul.

Decemberben szintén átlagos időjárással kalkulál Dávid Mihály, ami a gyakorlatban azt jelenti, napközben pár fokkal fagypont felett, éjjel az alatt alakul a hőmérséklet, egészen a hónap kétharmadáig. Attól kezdve komolyabb lehűlés kezdődik. Arra a minden bizonnyal neki már nagyon sokszor feltett kérdésre, jelesül, hogy lesz-e hó karácsonykor, Dávid Mihály annyit mondott, az nem teljesen biztos, hogy lesz csapadék, ám ha igen, akkor az hó lesz, ami meg is marad, mert hideg lesz az ünnepnapokon.

A tél leghidegebb napjaira január első két hetében és február 10-e körül számíthatunk. Mindkét időszakban havazásra, kőkemény fagyokra, éjjelente mínusz 15–20 fokra készülhetünk, s napközben sem emelkedik a hőmérséklet nulla fok fölé.
Ezeket a periódusokat enyhébb időszakok követik, majd március első felében ismét hidegre fordul, éjjel még rendszeresek lesznek a fagyok, s csak március idusa után mutatkoznak majd a kikelet első jelei.

Utoljára húsz éve

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatainak tanúsága szerint egyébként 1915 óta az ország nagyvárosai közül Pécsett volt a legtöbbször, összesen tízszer abszolút fehér (ami azt jelenti, hogy 25-én és 26-án is esett megmaradó hó) a karácsony. Városunkat Debrecen és Budapest követi kilenc-kilenc alkalommal, de például Debrecenben mindössze ötször fordult elő ilyen. Ha csak egy-egy napot vizsgálunk, összesen csaknem harminc olyan évet jegyeztek fel, amikor előfordult hóesés az ünnepeken. Legutóbb 2007-ben, előtte 1997-ben fordult elő, hogy összefüggő hótakaró alakult ki karácsonykor.



bama.hu

fotó:internet

#kapcsolódó

Legfrissebb adatok a koronavírussal kapcsolatban Magyarországról és a világról

Legfrissebb adatok a koronavírussal...

Legfrissebb adatok a koronavírussal kapcsolatban Magyarországról és a világról