Nincs elég pontod, de egyetemen tanulnál?

Nincs elég pontod, de egyetemen tanulnál?

Hogyan kerülhettek be az egyetemre, ha nincs 280 pontotok?

Szeretnétek egyetemen vagy főiskolán tanulni, de nem úgy sikerült az érettségi, ahogyan szerettétek volna, ezért nem éritek el a minimumponthatárt? Mégis szeretnétek évkihagyás nélkül folytatni a tanulást? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségeitek vannak.

A felsőoktatási felvételiről szóló rendelet alapján a 2017-es keresztféléves felvételin (és a 2018-as "sima" felvételin is) 280 a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon. Aki ennél kevesebb pontot gyűjt, sem önköltséges, sem állami ösztöndíjas formában nem kezdheti el ezeket a képzéseket. Ezt a ponthatárt az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért kapott többletpontokkal együtt, de az egyéb eredményekért járó többletpontok nélkül kell elérni.

Mit tehettek, ha szeretnétek továbbtanulni, de a középiskolai jegyeitek és az érettségi eredményeitek miatt 280-nál kevesebb pontot szereztetek? Választhattok a felsőoktatási szakképzések közül, amelyeknél a minimumponthatár jóval alacsonyabb, mindössze 240.

Mi az a felsőoktatási szakképzés?

Egyetemek és főiskolák által indított kétéves, gyakorlatorientált képzés, amelynek a végén diplomát nem, de oklevelet szerezhettek, és könnyebben tanulhattok tovább a  megfelelő alapszakokon.

A felsőoktatási szakképzés - amely 2013-ban a felsőfokú szakképzést váltotta - jó választás azok számára, akik kevés ponttal vágnak neki a felvételinek, mégis szeretnének évkihagyás nélkül továbbtanulni, a pontszámítási szabályok ugyanis jóval lazábbak, mint az alap- és osztatlan szakokon. A jelentkezők háromféleképpen számolhatják ki pontszámukat: megduplázhatják a tanulmányi pontokat, összeadhatják a tanulmányi és az érettségi pontokat vagy megduplázhatják az érettségi pontokat. Akármelyik verziót választják, a végeredményhez kell hozzáadniuk az esetleges többletpontokat.

Ahogy már említettük, a minimumponthatárt 240-nél húzták meg, ennyit kell elérnetek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül (persze ennél magasabb ponthatárt is húzhatnak a jelentkezők számának és teljesítményének megfelelően, de a felsőoktatási szakképzéseken ez jóval ritkábban fordul elő, mint az alapszakokon).

A felsőoktatási szakképzéseken egyébként nem írják elő az emelt szintű érettségit (ami egyre több alap- és osztatlan szakon alapfeltétel), és mivel felsőoktatási intézmények azt sem határozták meg, hogy milyen tárgyakból kérnek érettségit, a két legjobb érettségi eredményeteket veszik figyelembe.

A keresztféléves felvételin is lehet jelentkezni?

Igen, több felsőoktatási intézmény hirdetett felsőoktatási szakképzéseket. A ponthatárokat a keresztféléves felvételin várhatóan 2018. január 24-én hozzák nyilvánosságra.

eduline.hu

#kapcsolódó

Vers és prózamondó verseny! Jelentkezz Te is!

Vers és prózamondó verseny! Jelentkezz...

A Matura Alapítvány sok szeretettel meghívja Önöket, az 1956-os Forradalom...

Ma délben zárul a játék!

Ma délben zárul a játék!

A hellonyiregyhaza.hu weboldal most ünnepelte 1 éves születésnapját. Ez alkalomból...