Könyvtárhasználati verseny a Krúdyban

Könyvtárhasználati verseny a Krúdyban

– avagy: ilyen az, amikor fenekestül felfordul a könyvtár nyugalma.

Október 27-én reggel kilenc órakor hat csapat 18 lelkes tagja kezdte meg a könyvtárhasználati elemekre épülő vetélkedő feladatainak megoldását. Ez azt jelentette, hogy a válaszok megtalálásához bizony fenekestől felforgatták a könyvtárunkat! Az általában megszokott nyugalom és rend nem jellemezte ezt a napot - épp ellenkezőleg! Felforgatott katalógusfiókok, a polcokról tucatnyi könyv az asztalokra kiterítve, sietős keresgélés, harc az idővel…

 

De miről is szól ez a verseny? Verseny ez? Mit jelent pontosan?

 

Ezekkel a kérdésekkel jelentkeztek idén az érdeklődő új diákjaink a jól hangzó felhívásra. Szerencsére itt voltak a tapasztaltabb felsőbb éveseink, akik már harmadik éve jönnek vissza, mert alig várják a kihívást. A feladatok a világhíres magyar zseniális gondolkodók, feltalálók, tudósok, utazók, művészek, királyok, hadvezérek, politikusok munkásságára, életére koncentrálódtak, vagyis ezen a napon a magyar történelem meghatározó alakjaival foglalkoztunk behatóan.

 

Megtanulták új diákjaink, hogy mit jelent a raktári jelzet, milyen információkat hordoz egy katalógus cédula, hogyan találhatunk meg egy keresett könyvet a könyvtárban, mit jelent az ETO szám, hogyan kell egy dokumentumot tartalmi és formai szempontból bemutatni, miért hasznos a Rubikon történelmi folyóirat, mire valók a lexikonok - vagy egyáltalán mit is érdemes keresni bennük, hogyan kereshetünk bármelyik nagy könyvtár online katalógusában. Azt is begyakorolták, hogyan kell gyorsan átolvasni egy folyóirat-cikket, kijegyzetelni a lényeget, majd szóban előadást tartani belőle. A temérdek gyakorlati feladat során mindenki kifejlesztette a maga technikáit az információkeresésre, a könyvtár szakszerű használatára.

 

Ezeken a feladatokon keresztül megismerkedhettek történelmünk nagy alakjaival, az idősebb generációk által tanult, de diákjaink számára már/még nem igazán ismert, vagy nem tanított, de az elmúlt évszázadok történelmi eseményeit, felfedezéseit nagymértékben befolyásoló magyarokkal. Ők, akik tudásukkal, intelligenciájukkal hozzájárultak az emberiség szellemi és tudományos fejlődéséhez, mindannyian példaértékűek számunkra és a tanítóink lehetnek, ha odafigyelünk fontosságukra.

 

Jósvainé Harsányi Ágnes

könyvtárostanár

#kapcsolódó

Nyaralj horoszkópod szerint – 1. rész

Nyaralj horoszkópod szerint – 1. rész

Ha még nem döntötted el, hova utazol idén nyáron és érdekel az asztrológia,...

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban Váci Mihály szellemi örökségét is őrzik

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban...

A belváros egyik patinás, műemlék jellegű épületében működik immár 61. éve...