Hamarosan jön a középiskolai felvételi

Hamarosan jön a középiskolai felvételi

Milyen a központi középiskolai felvételi magyarból? Hány feladatot kell megoldani, és mikor lesz a 2018-as írásbeli?

Hány feladatot kell megoldani?

Összesen tíz feladatot, amelyből kilenc - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában - egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik. "Megoldásukhoz a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretekkel kell rendelkezniük, valamint bizonyságot kell tenniük az életkoruknak megfelelő szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességekről és íráskészségről. A feladatok tehát a korábbi évfolyamokon tanultak alkalmazását kívánják meg, s elsősorban nem a nyelvtani ismeretanyag reprodukálását mérik, hanem az anyanyelvi készségek működésének színvonalát és az alapvető gondolkodási műveletekben való biztonság fokát (pl. felismerés, rendezés, tömörítés, következtetés, véleményalkotás). A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak" - áll a tájékoztatóban.


Az a bizonyos tizedik feladat

A legösszetettebb feladat a tizedik: a diákoknak megadott témáról, adott műfajban kerek, egész, lezárt szöveget kell fogalmazniuk. A fogalmazásnak a téma megtartása és a terjedelmi kívánalom mellett (ez évfolyamonként eltérő) az alapvető nyelvhelyességi, szerkesztési, helyesírási és stílusbeli követelményeknek is meg kell felelnie.



Milyen feladatokat kaptak az elmúlt években a diákok?

Gyakorlásképpen érdemes megoldani az elmúlt évek feladatsorait - a 2017-es teszteket itt találjátok.



Hány perc alatt kell megoldani a feladatsort?

A felvételizők a magyar nyelvi és a matematikai írásbelin is 45-45 percet kapnak - ezzel tantárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek.



Mikor lesz az írásbeli felvételi?

2018. január 20-án tartják az írásbeliket magyarból és matekból - azok a diákok is ezen a napon vizsgáznak, akik hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumban szeretnétek továbbtanulni.


eduline.hu

fotó: internet

#kapcsolódó

MA VAN AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA!

MA VAN AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA!

Ezt a napot, október 4-ét 1931 óta tekintjük az Állatok Világnapjának, melyhez...

AIDS VILÁGNAP A ZAYBAN

AIDS VILÁGNAP A ZAYBAN

A programok az első óra utáni szünetben kezdődtek a megnyitóval, majd a későbbi...