Zrínyis büszkeség

Zrínyis büszkeség

Egyedüli magyarként mutatkozott be a Pekingi Filmfesztiválon. (Megjelent a Nyíregyházi Napló december elsejei számában.)

A 100. születésnapját ünneplő Zrínyi Ilona Gimnázium ünnepi eseménysorozatának vendége volt Nagy Zoltán filmrendező. Az egykori zrínyis diák a Zrínyis Életpályák sorozatban drámapedagógiai foglalkozást tartott, de beszélt készülő első nagyjátékfilmje terveiről is.

Nagy Zoltán legutóbb két hete járt az egykori alma materben, 10 éves érettségi találkozón. Most egy drámapedagógiai foglalkozásra volt hivatalos a kis tornaterembe. Volt egyszer egy... – így kezdődött a délelőtt, majd másfél óra múlva egy jelenetekből álló előadás-féle született Zoltán instrukciói nyomán. A téma természetesen az iskolából indult, egy központi tanár alak kísérlete nyomán.


FILMET FORGAT A ZAKLATÁSRÓL


Nagy Zoltán egyike annak az öt fiatalnak, aki nagyjátékfilmes tervéhez kapott gyártási támogatást a Nemzeti Filmalap Inkubátor programjától. Az Impromptu munkacímen futó mozi forgatókönyve egy diákkori élménye nyomán született, témája a zaklatás, mely mára viharként vonul végig mind a hazai, mind a világsajtóban. A forgatás jövő év nyarán indul, s várhatóan a téli fesztiválszezonra már dobozban lesz a film. Szereplői eddig ismeretlen, fiatal színészek.

A Zágráb Filmfesztivál ideje alatt zajló My First Script nevű forgatókönyv-fejlesztő műhelyben idén is volt magyar résztvevő: az Impromptu című, tavalyi Inkubátor-nyertes projekt is bejutott a hat kiválasztott közé. A Srdjan Koljevic és Pjer Zalica filmrendezők által vezetett workshopon Horváth János Antal forgatókönyvíró vett részt, aki Nagy Zoltán rendező társírója az Impromptuban.

A két magyar alkotó a fesztivál végén díjjal távozhatott, ugyanis elnyerték a legjobb filmtervnek járó díjat, amely egy 7 napos, fejlesztő workshopon való részvétel Londonban, a British Council támogatásával.


NYÍREGYHÁZI TV-S KISFILM


A nyíregyházi fiatalember zenész családban nevelkedett. Fontos életében a muzsikával való találkozás, de első meghatározó élménye a mozi volt, a Jurassic Park, melyet 5 éves korában látott édesanyjával. Ekkor már biztos volt abban, hogy filmrendező szeretne lenni. Azóta nem kérdés, hogy milyen művészi kifejezésformát válasszon. A filmben elmesélhet egy olyan történetet, ami rendkívül izgatja, és remélhetőleg másokat is érdekel. A kolozsvári Sapientia Egyetemen szerezte alapdiplomáját, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen lett mester. Most Gothár Péter mellett tanársegéd, és járja a DLA képzés iskoláját. Zoltán első kisfilmje a Vízenjárás itt, a Nyíregyházi Televízióban készült, operatőrünk közreműködésével.

Tehetség? Számomra a tehetség a befektetett munka mértékében nyilvánul meg, nem egy ilyen veleszületett képességben – mondja az ifjú rendező. Sűrűn érkeznek hírek újabb és újabb sikereiről. Például az Átváltozás című filmje pekingi fesztiválszerepléséről, ahol egyedüli magyarként mutatkozott be, még pontosabban 3 kontinens 18 fesztiválján szerepelt, és két díjat szerzett. Diplomafilmje – az Enyhén sós – az idei Magyar Filmhét jelöltjei között volt. Tervezi a következő mozikat is, melyek másak lesznek, mint a mostani.

#kapcsolódó

III. BÁNKIS ÖREGDIÁK-TALÁLKOZÓ

III. BÁNKIS ÖREGDIÁK-TALÁLKOZÓ

Idén is tisztelettel és szeretettel invitáljuk iskolánk minden kedves, nálunk...

Három mobilszolgáltató által felajánlott plusz mobiladat csomagok - Bárki igénybe veheti

Három mobilszolgáltató által felajánlott...

Három mobilszolgáltató által felajánlott plusz mobiladat csomagok - Bárki igénybe...