Országos angol vitaverseny a Kölcseyben

Országos angol vitaverseny a Kölcseyben

A Debreceni Egyetem Partnerintézménye, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium ad otthont a DEbate elnevezésű országos angol vitaverseny egyik elődöntőjének, ahol nyolc háromfős csapatot látunk vendégül.

Az esemény helye: Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium, 4400. Nyíregyháza, Széchenyi utca 6. 017 és 019-es terem

Az esemény időpontja: 2017. december 08. péntek 13:30

 

A versenyről:

 

A DEbate angol nyelvű vitaverseny középiskolás diákoknak, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy érveljenek, vitázzanak és mérjék össze tudásukat az ország legjobbjaival! A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete ebben a tanévben harmadik alkalommal hirdeti meg angol nyelvű vitaversenyét. A megmérettetés során háromfős csapatok versengenek egymással három regionális elődöntőben.  Ezt követően a legjobbak a Debreceni Egyetemen tartandó döntőben mérhetik össze tudásukat neves zsűri előtt 2018. februárjában.

Az ambiciózus tanulók 2017. szeptember 30-ig jelentkezhettek a versenyre. A regisztrációt követően előválogató volt. A tanulók előre meghatározott témát dolgoztak fel, bemutatták a témával kapcsolatos vitás kérdéseket. Ezt megtehették angol nyelvű esszé, prezentáció, vers, film, vagy riport formájában. (Az előválogató idei témái: Where Do We Go from Here? The Future of Europe).


A versenybe jutott háromfős csapatok sorsolás után, előre megadott témákban vitázhatnak egymással az elődöntőben. A csapatoknak ellentmondásos véleményeket kiváltó közéleti, társadalmi, kulturális témákkal kapcsolatosan kell a nézeteiket érvekkel alátámasztani és megfogalmazni mondanivalójukat. Közben folyamatosan cáfolni, vagy megerősíteni kell a többi versenyző álláspontját, úgy, hogy saját véleményük érvényesüljön. A regionális döntőkbe (Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza) 8-8 csapat jutott be, ahonnan a legfelkészültebbek továbbjutnak a debreceni, végső megmérettetésbe.


A versenyre háromfős középiskolai csoportok jelentkezhettek. A diákok bármelyik évfolyamon tanulhatnak. Egy iskolából maximum két csapat jelentkezhetett. A tanulókkal a felkészítő tanár is megy a versenyre.


A vitaverseny jó lehetőséget teremt arra, hogy a diákok kipróbálják magukat, gyakorolják az angolt egy magas színvonalú versenyen. Mindezek mellett értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.


A december 8-i, nyíregyházi elődöntőbe jutott a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium egy csapata is, akiket Ferencziné Molnár Éva készített fel. Csengeri Dániel, Telinger Petra és Havacs Patrik (tartalék: Verdes Nikolett) a 11.c osztályban tanulnak.


Büszkék vagyunk arra, hogy az iskolában már hagyomány, hogy a diákok indulnak ezen a megmérettetésen. 2016-ban a gimnázium két csapata is bejutott a döntőbe, ahol 7. és 8 helyen végeztek Torda István Tamásné Nagy Ildikó, valamint Ferencziné Molnár Éva tanítványai.


A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium ezen eredményei is alátámasztják azt a sikeres oktató-és nevelőmunkát, ami az angol nyelv oktatása terén is megmutatkozik. Intézményünket nem egy esetben felsőfokú nyelvvizsgával hagyják el a maturanduszok. 2009-ben például az egyik angolos csoport úgy ballagott el a Kölcseyből, hogy 20 főből 18-nak angol felsőfokú nyelvvizsga is volt a tarisznyájában. 2012-ben  17 angol felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező diákot indítottak útnak a tanárok, 2015-ben és 2016-ban 22-22 felsőfokú angol komplex nyelvvizsga  született az emelt szintű angol nyelvi osztályokban.  


A nálunk végzettek több mint kilencven százaléka rendelkezik angol középfokú nyelvvizsgával. De egyre többen tesznek emelt szintű érettségi vizsgát angolból, ami visszaigazolja a magas szintű angoloktatást, amit a Kölcseyben megkapnak a diákok. 

#kapcsolódó

Szalagavató lesz a Ridensben

Szalagavató lesz a Ridensben

A Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő...

„Tavaszi virágcsokor”

„Tavaszi virágcsokor”

A Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művéseti Iskola Piccoli Archi Zenekara 2018....